Посланик Херо Мустафа:  Бих записала децата си да учат в „училището за шампиони“ в Кърджали

Посланик Херо Мустафа: Бих записала децата си да учат в „училището за шампиони“ в Кърджали

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа посети днес най-голямото училище в Южна България – Средно училище "Петко Рачов Славейко


Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа посети днес най-голямото училище в Южна България – Средно училище „Петко Рачов Славейков“.

Посланик Херо Мустафа бе посрещната в „училището за шампиони“ от директора Милко Багдасаров, председателя на Ученическия парламент Деница Георгиева и изявени ученици, а момичета в носии поднесоха пита и сол по стар български обичай. Кратката обиколка из училището я впечатли особено много – еврокоридора, кабинетите, колекцията от бухалчета от целия свят, красивите кътове във фоайетата, многобройните купи от състезания в науката и спорта.

В програмата на посещението бе включена дискусия в Актовата зала на училището. Още стъпвайки в нея, гостенката бе посрещната с една от любимите си песни „Заедно“ в изпълнение на три гласовити гимназистки – Мария-Магдалена, Джулия и Дефне. В залата я очакваха ученици от 12 клас, както и ръководството на Ученическия парламент.

В непринудено човешко обръщение към тях посланик Херо Мустафа им разказа своята лична история за изминатия житейски път, в който водещи са били мечтите и волята, стремежът към усъвършенстване, познанията, усвояването на уменията и решимостта никога да не се отказваш.

Отговори на поставени от учениците въпроси, свързани с впечатленията й от България, любимите й неща тук, вижданията й за борба с корупцията и начина, по който държавата ни трябва да се променя. Според Херо Мустафа България е един нешлифован диамант, все още неоткрит, криещ много прекрасни възможности. Запитана за впечатленията си от училището, отговори, че с удоволствие би записала собствените си дъщери да учат в това учебно заведение.

Наситената програма не позволи удължаване на дискусията, но за всички посещението ще остане незабравимо. Гостенката подари книги за училищната библиотека, американски флагчета и значки, а от своя страна получи статуетка-бухалче като на „Даскеер“-ите, маска с бухалче и брошка-бухалче. Художникът Недим Мустафа й подари своя стъклена скулптура „Родопчанка“, а математичката Мария Александрова – луксозно издание с трудовете и постиженията на Школата по математика с ръководител Вълчо Милчев.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0