Посланик за един ден – идеите на Нарин за един по – добър свят

Посланик за един ден – идеите на Нарин за един по – добър свят

„Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да помогнете на България да се възстанови след пандемията“- есе на тази тема, на

„Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да помогнете на България да се възстанови след пандемията“- есе на тази тема, написано  на английски и български език от Нарин Мехмед, ученичка от 11 клас в ЕГ „Христо Ботев“ – град Кърджали, бе поводът за спонтанна и вълнуваща среща.

Нейното есе е сред отличените  в конкурса, част от инициативата „Посланик за един ден“, организиран  от Британското посолство в България. Надпреварата позволява на български момичета на възраст между 14 и 18 години (от 8. до 11. клас) да станат посланик за един ден и да се учат от дами-посланици в България. Целта е да се насърчи интереса на момичета от цяла България към дипломацията и да ги окуражи да изразяват своите възгледи по проблеми, които засягат цялото общество.

„Ако имах възможността да бъда посланик за ден, бих се спряла на следните области: науката, образованието и здравеопазването, защото те  „произвеждат“ най-важните блага“, е мотото на есето на Нарин. Като финалист в конкурса тя работи в един ден  от изминалата седмица с госпожа  Джейн Муита и обмени с нея своите мисли и вълнения за бъдещото на света, в който живеем и за представата й как този свят да стане по-добър, по-красив и по-човечен. Привлечена  от идеите на Нарин, госпожа Муита посети  днес Езиковата гимназия и се срещна с  нейни връстници. Срещата премина като непринуден разговор, в който кърджалийските ученици от Гимназията научиха много за дейността на организацията УНИЦЕФ и за това, как тя защитава правата на децата по света, борейки се с бедността и защитавайки своята цел да осигури базов минимум на съществуване за всяко едно дете, независимо в кой регион  на света живее. 

Госпожа Муита бе впечатлена от знанията на младежите и умението им да общуват на английски език, споделяйки интересни идеи как биха опазили околната среда по-чиста и как биха работили в бъдеще, за да направят света, в който живеят по-добро място за живот. Тя изрази и своето задоволство от факта, че тук в училището получи възможност да се срещне с друг „посланик за един ден“  – финалист в същия конкурс от миналата година. Мария Тонева, също ученичка от 11 клас, тогава работи един ден с посланика на Швейцария и също впечатли с младежко вдъхновение и ентусиазъм своят ментор. 

След увлекателния разговор всички участници заедно стигнаха до един впечатляващ и забележителен извод, който звучи и като лайтмотив в есето на Нарин, а именно: „Решението дали ще преминем през пандемията с опустошен свят, построен под замъглено небе и унищожена земя или ще се поучим от грешките си, е само и единствено наше, а това, как ще живеем в бъдеще, зависи само от нас самите“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0