Посещението на Мевлют Чавушоглу – нещо като нова пролет в отношенията ДПС-Анкара

Заради провала на проекта „ДОСТ“, Анкара не гледа с добро око на ДПС и президента на България Румен Радев (колкото до Ме

Заради провала на проекта „ДОСТ“, Анкара не гледа с добро око на ДПС и президента на България Румен Радев (колкото до Местан и компания, властта в Турция е затворила и двете си очи). От 3-4 години Анкара показва с думите на представителите си и с действията им отношението си и към ДПС, и към българския президент.
Но министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу посети България на 30 и 31 януари в „по-добри времена“, с ново мислене и нови очаквания. „По-добро време“ е израз на външния ни министър Екатерина Захариева след скандал, породен от силни думи на Чавушоглу през пролетта на 2019-та. Той трябваше да посети България в началото на април м. г., но скандалът…
Всъщност, това е минало. Тогава в България Чавушоглу беше представен като природно бедствие, но днес е като нова пролет, поне за ДПС относно отношенията на партията с управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието на Реджеп Тайип Ердоган.
Помолихме сътрудника на 24rodopi.com Ерхан Алемдар за коментар по темата.

По време на официалното си посещение в България, което е първoто oт 2014 година нacaм, турския външен министър Мевлют Чавушоглу се срещна с президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов и с миниcтъра нa външнитe рaбoти Eкaтeринa Зaхaриeва. Всички наблегнаха на стабилността и продуктивността на двустранните отношения между България и Турция.
Извън протокола Чавушоглу проведе среща с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, на която присъстваха още новият посланик на Република Турция в България Айлин Секизкьоз и зам.-председателят на ДПС и председател на групата за приятелство с Турция към Народното събрание Ахмед Ахмедов.

Тази среща бе доста изненадваща за наблюдателите на отношенията между Турция и ДПС. Защото запознатите с тях знаят, че тези отношения са доста обтегнати и Ердоган никога не е припознавал ДПС като „турска партия“, тоест работеща за благоденствието и просперитета на турското малцинство в България. С неговата благословия и помощ на 1 декември 2012 година в НДК в София бе учредена Народна партия „Свобода и достойнство“. След изборния провал и катастрофата на този политически проект, на 10 април 2016 година бе последвало учредяване на нова „турска партия“ с благозвучната абревиатура ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност). Въпреки мощната подкрепа, поради която турската държава бе обвинена в намеса във вътрешните работи на страната, и този проект се оказа неуспешен. На парламентарните избори през 2017 година коалицията „Обединение ДОСТ“ , включваща НПСД и ДОСТ, получи едва 2.9% в национален мащаб (21.6% в Кърджали) и не успя да прескочи 4 процентовата изборна бариера.
Още два месеца преди учредяването на ДОСТ, Турция бе издала забрана на нейна територия да влизат Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски. Според близкия до турското правителство вестник „Сабах“ заради “антитурските му позиции след кризата с руския самолет“. А след опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 година, на която дата 251 турски граждани жертваха живота си, отношенията Доган-Ердоган се бяха влошили още повече.
Не бе минал и месец, когато на 11 август държавната Анадолска агенция обяви скандалната новина, че депутати от ДПС симпатизират на Фетхуллах Гюлен, който бе посочен от Анкара за организатор на опита за преврат, а организацията му бе наречена Фетхуллахова терористична организация (ФЕТО). Информацията тогава бе, че Анкара следи ДПС под лупа за общи антитурски действия с ФЕТО. Последва и реакцията на Доган. Месец преди президентския референдум в Турция, който се проведе на 16 април 2017 година, той написа отворено писмо, с което призова да се гласува против Ердоган: “ … на 16 април 2017 година в съседна Турция има референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в султанат. Безумие. Но е факт… И сега ние – и християни, и мюсюлмани, и всички етноси, сме в състояние да дадем един исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват… В това виждам силата на раждането на Обединяващият патриотизъм. Правя дълбок поклон пред паметта на Апостола на Свободата – Васил Левски, защото това, което искам да кажа са кълнове от семената, които той е посял в почвата на общата ни душевност“.
Въпреки това изявление, Ердоган бе продължил да поддържа връзки с ДПС като изпращаше подчинените си за срещи с хората на Доган. Явно бе станало ясно след двата неуспешни политически проекта, че – поне на този етап – ДПС безалтернативно държи контрола над турското малцинство в България. Последвалата среща на Доган с посланика на САЩ Ерик Рубин в централата на Движението за права и свободи на 19 септември 2018, обаче, отново бе замразило отношенията Доган-Ердоган. До 31 януари 2020 година, когато последва поредното затопляне. Какъв ще е изходът от тази безкрайна игра, засега никой не знае. Ще успеят ли „да се заровят томахавките и да се изпуши лулата на мира“ или Ердоган стратегически изчаква да настъпи моментът, в който ще даде началото на „третата турска партия“ в България?
В политиката нищо не се знае. И клетвите за вярност в тази сфера не важат. Лютви Местан се бе клел от трибуната в Джебел за вярност пред Доган. Същото бе направил и бившият министър председател на Турция проф. Ахмед Давутоглу преди да създаде своята „Партия на бъдещето“ : „Отбелязвам още веднъж: Каквото и да се случи, аз съм верен на дадената дума. До последния си дъх ще поддържам своята вярност към президента ни. Никой досега не е чувал и няма да чуе от моята уста, от моя език, от моето съзнание и една дума против него“.
Ерхан Алемдар, специално за 24rodopi.com
На снимката: Мустафа Карадайъ и Мевлют Чавушоглу, ледовете се топят…

COMMENTS

WORDPRESS: 0