Пореден апел: Опасно е, внимавайте! 4 инцидента с газ пропан – бутан само през юли!

Пореден апел: Опасно е, внимавайте! 4 инцидента с газ пропан – бутан само през юли!

Четири произшествия, свързани с използването на газ пропан-бутан, са възникнали на територията на област Кърджали през юли. От началото на год

Четири произшествия, свързани с използването на газ пропан-бутан, са възникнали на територията на област Кърджали през юли. От началото на годината техният брой вече е 21. От произшествията са нанесени значителни материални щети, а един човек загуби живота си, припомнят от Областната дирекция на МВР.

С повишаване на температурите нараства и рискът от възникване на произшествия при използването на газ пропан-бутан.

Отправяме пореден апел към гражданите за спазване на правилата за безопасно ползване на уреди, работещи с газ пропан-бутан, основните от които са:

-Уреди и бутилки с пропан-бутан никога не бива да се съхраняват и използват в помещения, чийто под е по–ниско от нивото на терена. Сместа е по-тежка от въздуха и при теч тя се наслоява ниско по пода.

-От изключителна важност е редовното проветряване на помещенията, в които се използват или съхраняват уреди и бутилки с газ пропан-бутан.

-Ползвайте само регистрирани изправни бутилки, преминали периодичен технически преглед.

-Зареждайте бутилките за газ само при оторизиран и лицензиран от държавните органи за технически надзор доставчик.

-Зареждането на бутилки с пропан-бутан от колонка на автоснабдителна станция е недопустимо и абсолютно забранено. Заменяйте единствено празна за пълна запечатана бутилка от предлаганите там – гаранция за правилно пълнене и преминати необходими технически прегледи.

-Бутилките, напълнени с пропан-бутан, да не се съхраняват и експлоатират в близост до източници на топлина, както и на места пряко изложени на слънчева светлина.

-Да не се използват редуцир–вентили, които не са предназначени за битови бутилки за газ пропан-бутан, както и такива които са с напукани или разкъсани уплътнения.

-Да не се използват стари, напукани и повредени маркучи, такива с дължина над 1,5 м., или такива с липсващи притягащи скоби.

-Работещите уреди с газ пропан–бутан да не се оставят без наблюдение.

-Трябва да знаете, че туристическите газови бутилки трябва да се експлоатират единствено на открито.

-Ако усетите мирис на газ:

-проверете дали сте затворили добре вентила.

-ако той е отворен, опитайте да го затворите.

-незабавно проветрете помещението.

-Ако има мирис и теч на газ, който не можете да преустановите:

-осигурите свеж въздух в помещението за намаляване концентрацията на газ във въздуха.

– по възможност изнесете изпускащата бутилка на открито.

-незабавно отстранете потенциалните източници за запалване – електрическа искра вследствие включване/изключване на електроуреди или осветление, статично електричество от триене на дрехи от изкуствена материя, тютюнопушене и т.н. Не ползвайте мобилни телефони преди да напуснете загазованата среда.

-предупредете съседите за опасността и помогнете на децата и възрастните да се евакуират своевременно.

-незабавно позвънете на тел. 112.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0