Помпейо обяви: Съдия Миталов и семейството му нямат право да влизат в САЩ заради корупция!

Помпейо обяви: Съдия Миталов и семейството му нямат право да влизат в САЩ заради корупция!

Съединените американски щати обявиха кой е българинът, на когото се забранява да влиза на територията на страната заради корупция. О

Съединените американски щати обявиха кой е българинът, на когото се забранява да влиза на територията на страната заради корупция. От изявление на държавния секретар Майк Помпейо стана ясно, че това е съдията от специализирания съд Андон Миталов.
Това е съдията, който пусна обвинения в шпионаж шеф на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден от президента Владимир Путин.
„Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“, заяви Майк Помпейо.
И още от изявлението:
„Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.
Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.
Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.“
Посолството на САЩ публикува пояснение за цитирания раздел от Закона за бюджетните разходи. Ето какво гласи то:
Какво казва Раздел 7031 (c) от разпоредбите на Държавния департамент за борба срещу клептокрацията и в защита на правата на човека в годишния законодателен акт за бюджета на Държавния департамент? Раздел 7031 (c) предвижда, че в случаите, когато държавният секретар разполага с достоверна информация, че чуждестранни длъжностни лица са били замесени в сериозна корупция или грубо нарушение на правата на човека (GVHR), тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.“
Какво означава да се определи чуждестранно длъжностно лице като замесено в сериозна корупция или грубо нарушение на правата на човека? Процесът се основава на доказателства, уредени от американския закон, като се отдава пълно внимание на надлежния законов ред. Както посланик Мустафа заяви в интервюто си за Нова телевизия: „Това е само първото име, но ще има и други. Впоследствие ние ще разгледаме целесъобразността да приложим също глобалния закон „Магнитски“ и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, ние трябва да имаме доказателства. Върховенството на закона е много важно за нас. Когато имаме такива доказателства, тогава огласяваме имената. Този първи случай е много ясен случай и затова решихме да действаме бързо, за да покажем, че сме сериозни в намерението си да бъдем добри партньори в тази борба с корупцията. Посолството на САЩ в София подкрепя усилията на България да защити независимостта и суверенитета си от зловредно влияние.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0