Полицията започна акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя!“

Полицията започна акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя!“

Стартира традиционната акция на полицията  „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя ще се проведе в периода

Стартира традиционната акция на полицията  „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя ще се проведе в периода 15 юни-31 август.

До 30 юни, при гарантиране сигурността на децата в началото и в края на учебния ден чрез полицейски екипи, в районите на детските градини и училищата е планирана допълнителна акция „Безопасен превоз на деца“. Тя ще е за контрол по няколко направления:

-използването от родителите-водачи на МПС на обезопасителни колани (и системи), а така също и от пътниците в МПС;

-правилното използване на обезопасителните системи с цел ограничаване на нарушенията, в т.ч. и на случаите, при които предпазните колани са закопчани, но еластичните ленти не са правилно разположени и/или при ползване не прилягат плътно към човешкото тяло в съответствие с изискванията на производителите на обезопасителните системи (лентата е зад гърба на водача/пътника; механизмът за закопчаване е блокиран с нарочна приставка, а коланът не се използва и др.); 

-пресичането на пешеходците на определените за това места; 

-спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, без да бъде застрашен техният или животът на други деца, пристигащи/заминаващи на/от училище;

-недопускане спирането на по-малко от 5 метра преди или на пешеходните и велосипедните пътеки и други нарушения, застрашаващи сигурността на подрастващите и техните родители и близки.

При установени нарушения ще се взима отношение на място по ЗДвП.

В обучителни форми с деца и ученици също ще се акцентира върху конкретни препоръки за безопасно поведение на децата като участници в движението по пътищата, свързани с:

– игра на безопасни места;

– управление на велосипед и други видове пътни превозни средства (ППС) – индивидуално електрическо превозно средство, тротинетка, ролери, скейтборд, ховърборд и др., в съответствие с разпоредбите на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) съобразно възрастта на водача;

– правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в ППС;

– разясняване на административнонаказателната и наказателна отговорност при управление на МПС от неправоспособни подрастващи.

През месеците юли и август са предвидени минимум по една специализирана полицейска операция, насочена към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи особено лица до 18 г., както и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0