Политиката: Президентът връчи мандат, върнаха му го. Парламентът не работи. ВМРО на бунт срещу изселническите секции

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, избран от втората по численост

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, избран от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание „Има такъв народ“ – световния шампион по шахмат Антоанета Стефанова. Тя го върна обратно.

Радев коментира отказа на „Има такъв народ“ да състави правителство на малцинството с думите: „В отговор искам да заявя, че именно в криза като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. Но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия“

„Не по-малко значима е и устойчивостта в социалната и икономическа политика в условия на криза. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент. Те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да търсим баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните предизвикателства пред страната ни.

Наред с всички предложения, които постъпват и се разглеждат в българското Народно събрание липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа, в случай че се разпусне НС и се назначи служебно правителство“, каза още Радев.

Заседанието на Народното събрание тази сутрин продължи по-малко от 15 минути, тъй като депутатите не успяха да приемат програмата си за седмицата.

При втория опит за приемане на програмаха гласуваха 208 народни представители, „за“ така предложената програма бяха 79, против бяха шестима депутати от ГЕРБ, а 123-ма избраха да гласуват „въздържал се“ (63-ма от ГЕРБ, 37 от БСП, 23 от ДПС). Така заради начина, по който гласуваха ГЕРБ, ДПС и БСП, заседанието се провали.

Ако програмата беше одобрена, в рамките на днешния си работен ден депутатите трябваше да разгледат на първо четене предложението за намаляване на партийните субсидии, както и да започнат разглеждането на второ четене на промените в изборното законодателство.

От извънпарламентарната партия ВМРO oргaнизирaха прoтecт прeд парламента cрeщу избoрнитe прaвилa, кoитo дeпутaтитe трябвa дa глacувaт и нa втoрo чeтeнe тaзи ceдмицa. „Тoвa, кoeтo щe глacувaт днec, oзнaчaвa Eрдoгaн личнo дa ce нaмecвa във вътрeшнитe рaбoти нa държaвaтa. Нeщo, кoeтo нe ce e cлучвaлo 10 гoдини”, зaяви Aлeкcaндър Cиди. Хората на Красимир Каракачанов са категорично против облекчения режим за гласуване на изселниците в Турция, където вече няма да има „таван“ от 35 секции, а техният брой ще зависи от броя на желаещите нашенци да упражнят правото си на вот.

Aкo прoмeнитe бъдaт приeти, oт ВМРO щe иcкaт нaлaгaнe нa вeтo oт прeзидeнтa.

24rodopi.com

Очаквайте: Българите изхвърлиха „патриотите“ от парламента, Ердоган ще ги върне!

COMMENTS

WORDPRESS: 0