Позицията: Неуязвимата Турция

Позицията: Неуязвимата Турция

Интересна е не само политическата история на Република Турция през последните сто години, но и нейното геостратегическо положение. Г

Интересна е не само политическата история на Република Турция през последните сто години, но и нейното геостратегическо положение. Геостратегическото положение е свързано преди всичко с географията, която предопределя и геополитиката. Сякаш „някой” се е постарал да постави Турция в такава география, за да бъде практически неуязвима, но едновременно с това и да влияе върху три континента.
Геостратегическото положение на Турция е точно в средата (център) на три големи континента. Освен хилядолетните културно-исторически пластове, тази уникална и изключително важна география има още една особено важна специфика – неуязвимост от съседите.
Турция граничи с България, Гърция, Грузия, Армения, Азербайджан, Иран, Ирак и Сирия. Нито една от тези държави не е заплаха за Турция – нито икономически, нито във военно отношение. Ако хипотетично предположим един „балкански съюз” между България и Гърция, този съюз е многократно по-слаб от Турция. Дори целите Балкани са приблизително двойно по-слаби от Турция, както в икономическо, така и във военно и демографско отношение. Ако допуснем вероятен „християнски съюз” между съседите на Турция – България, Гърция и Грузия, съответно и този съюз е много по-слаб от турската държава.
Един друг съюз, например от арабски или изобщо мюсюлмански съседни държави, например между Иран, Ирак и Сирия, също не би представлявал потенциална заплаха за Турция. Тези държави имат огромни вътрешни проблеми, а дори и заедно икономически и военно далеч отстъпват на турската държава. В допълнение, Турция има верен съсед и съюзник в лицето на Азербайджан. Подобен приятелски съсед през последните години се очертава и България.
В този контекст, Турция е практически неуязвима държава в геополитически план, ето защо неслучайно е регионална суперсила и в близко бъдеще се очертава да стане една от световните суперсили. Възможността от вероятен конфликт с Гърция е само в сферата на недоброжелателната дипломация от страна на някои държави в ЕС. На всеки непредубеден човек е ясно, че Гърция е десетократно по-слаба от Турция.
Неуязвима ли е Турция? Отговорът е – да, неуязвима е. Следователно, всички враждебни активности по отношение на нейната напълно законна политика в региона и Източното Средиземноморие, рано или късно ще претъпят пълен неуспех. „
Проф. Стоян Динков, специално за 24rodopi.com

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0