Позицията: Какво се случи в Кърджали и защо смятам, че ще се оправим, ако се появи българският Ердоган!?

Позицията: Какво се случи в Кърджали и защо смятам, че ще се оправим, ако се появи българският Ердоган!?

До изборите оставаха два дни и си позволих да предупредя, че Кърджали върви към избор на 5-има депутати само от опозицията в 46-ото Народно събр

До изборите оставаха два дни и си позволих да предупредя, че Кърджали върви към избор на 5-има депутати само от опозицията в 46-ото Народно събрание.

„Ясно е, че в „бастиона на ДПС“ Движението ще си вземе своето и гони четвъртия си мандат. ГЕРБ, която партия през април спечели над 10 000 гласа в Кърджалийско, е най-близо до другия мандат. Според социологията и логиката от последните избори, най-вероятно на 11 юли 5-те мандата ще се разпределят така: 3 за ДПС, 1 за ГЕРБ и 1 за „Има такъв народ“. Но в зависимост от пристигащите от Турция, както и разпиляването на гласовете за партии със скромни възможности в област Кърджали, не е изключен и вариантат „4 за ДПС, 1 за ГЕРБ“, написах тогава.

Прогнозата ми, че Кърджали може да се окаже единствената област у нас без депутат от управляващата партия – с 4 мандата за ДПС и 1 за ГЕРБ, ядоса втория в листата на „Има такъв народ“ Георги Чепишев и той поти гарантира в 24rodopi.com, че този път ИТН ще направи пробив в Кърджали.

Няма да споря с него, защото съм дал вот за №22 и се надявам, че ИТН няма да са коалира явно или задкулисно с ГЕРБ, ДПС или БСП.

Видя се, че реално ГЕРБ имат повече гласове за петия мандат, но системата Хеър Ниймайер помогна на „Има такъв народ“. Както на 4 април „Изправи се! Мутри вън!“ спечелиха мандат с 778 гласа. С тази система „изненади“ винаги са възможни, защото се отчитат и националните гласове за партията и се приравняват към точната бройка мандати след редица математически изчисления, наречени итерации. Но няма гаранция, че третата, четвъртата или петата поред партия винаги ще изместват втората.

 

На едни следващи избори, а те се очертават наскоро,  големият остатък може и да не се притече на помощ.

Затова е по-разумно всяка партия да се стреми да задържи питомното, вместо да гони дивото.

С оглед на настоящото разпределение на силите в парламента, не е трудно да се прогнозира, че след 2-3 месеца може пак да има избори – 2 в 1. Парламентарни и президентски. И тогава е по-вероятно втората политическа сила след ДПС да излъчи петия представител от Кърджали в Народното събрание.

Разбира се, възможен е и вариантът 3+1+1, но ДПС показа, че успя да мобилизира електората си за три месеца от 44 599 на 49 242 гласа и ако се отчете резултатът от парламентарни избори ‘2017 година, когато имат едва 38 940 гласа, ясно ще се открои тенденцията на възход. На другия полюс са ГЕРБ, които следват низходяща тенденция – от 14 148 гласа на 26 март 2017 г.,  през 10 825 гласа на 4 април 2021 г., до 8 374 гласа  на 11 юли 2021-ва. В момента ИТН дишат във врата на ГЕРБ с 6 389 гласа, които покачиха почти двойно за 3 месеца – от 3 775. Очевидно е, че жестоката битка за второто място ще е между тези две политически формации.

БСП, които бяха с добри традиции в региона, са в трагично положение и също в низходяща тенденция. Гласовете им последователно спадат от 8 409 през 5 754 на 3 587.

Такава е настоящата картина на политическата ситуация в Кърджали.

 

Разбира се, трябва да се отчита и политическото отчаяние у избирателя.

Нещо, което нито една социологическа агенция не успя да предвиди. Все пак 10% спад на избирателната активност е нещо сериозно и ако този спад не е усетен от социолизите, това е сериозен шамар за социологията.

При невъзможност за сформиране на правителство в 46-тото Народно събрание, следват нови избори и нова апатия у гласоподавателите. Този път подхранена и от политическата безизходица. Всъщност, проблемът е по-генерален. Бях го формулирал още  на 9 октомври 2020 година в „24 Родопи“ с дописката „Ще се появи ли българският Ердоган“. Звучи актуално и днес:

„При това положение е ясно, че не може да се сформира стабилна управленска коалиция. А дори и да се сформира, тя по скоро ще е брак по сметка, а не от изгода за обществото, защото идеалогическите противоречия между отделните политически сили ще си останат. Ако са верни, разбира се, заявките, които дават предварително преди изборите.

И какво се очертава? Перманентна политическа криза и невъзможност за формиране на стабилно управление. Ако избирателят възприема истината, пречупена през толкова много призми, скоро няма да има изход от този омагьосан кръг.  А истината е някъде там. И тя трябва да е една.

Политическият ребус ще намери своето решение, ако на политическата сцена се появи достатъчно харизматичен лидер, който да обере поне близо половината от гласовете. Българският Ердоган!“.

Продължавам да го твърдя.

Ерхан Алемдар

На снимката: Кърджалийско, юли 2021-ва, избиратели „репетират“ за машинното гласуване. Справиха се. Засега партиите са на по-голям зор относно сформирането на правителство

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0