Платих 5 000 евро за фалшива българска лична карта и тръгнах за Европа…

Платих 5 000 евро за фалшива българска лична карта и тръгнах за Европа…

„Имах мечта да стигна до Европа. Платих 5 000 евро за българска лична карта и тръгнах, но се случиха ужасни неща“, разказва

„Имах мечта да стигна до Европа. Платих 5 000 евро за българска лична карта и тръгнах, но се случиха ужасни неща“, разказва Алпарслан Аташ от турския град Сивас.

Той бил заловен на хърватската граница с фалшив документ за самоличност. Съдът го осъдил на лишаване от свобода, като турчинът останал в затвора 77 дни.

„С посредническото на приятел в Сивас ме запознаха с човек, който гарантираше, че срещу 5 000 евро ще получа истинска лична карта на български гражданин. Обеща да ни закара в Европа с един приятел. Казах, че ние не знаем нито български, нито други чужди езици. Той ни успокои, че ще пътуваме с българска кола, която ще бъде управлявала от българин. Така ще стигнем до Сърбия и ще продължим на Запад“, разказва пред IHA измаменият, който в българския документ е записан и с презиме Февзи.

4 дни Алпарслан останал в сръбски хотел, а след появата на българин посредник, тръгнали за Хърватска. „И на българина платихме куп пари. Като наближихме границата, той ни обясни, че е възможно двамата с приятеля ми да имаме проблеми при проверката на българските лични карти. Каза ни да тръгнем през гората и да стигнем паркинга за тирове от другата страна на границата. Вървяхме от полунощ до 3-4 часа сутринта. Стигнахме до мястото, но българинът го нямаше. Бяхме мокри и  кални. Полицаите ни откриха и установиха, че личните карти са фалшиви“, обяснява Алпарслан Аташ.

Освен наказателната присъда, хърватският съд наложил и глоба в размер на 1 500 евро.

„Платих и сума ти пари за храна по време на престоя в затвора“, казва турчинът.

След като се върнал в родния Сивас, Аташ открил измамника и му направил скандал, обвинявайки го, че продава фалшиви документи. Нападнатият завел дело за клевета и Алпарслан Аташ бил осъден да плати 4 800 турски лири.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0