Плажът, част 5: Идваш от улица „Извън регулация“ и „трепеш“ туристи с 2 лева в час

Плажът, част 5: Идваш от улица „Извън регулация“ и „трепеш“ туристи с 2 лева в час

В Гърция паркираш до плажа, обикновено и под сянката на дърветата в горичката край пясъчната ивица. Никакъв проблем. Няма остригани хора, които да цъф

В Гърция паркираш до плажа, обикновено и под сянката на дърветата в горичката край пясъчната ивица. Никакъв проблем. Няма остригани хора, които да цъфнат на секундата и да искат пари за автомобила. Просто е. Когато не си презастроил първа линия на плажа. Просто е и когато разбиранията за туризъм и правене на пари от това са на светлинни години.

У дома. Красиви курорти, но бетонирано навсякъде. И разбира се-няма паркоместа. Автомобилите са навред. Как да има и един върху друг. Преминаването е един нескончаем слалом между тенекии.

„До червената кола е вашият паркинг, после е нашият, махай се!“. Забележка от страна на собственик на малко хотелче, долепено до друго към турист. Една безкрайна ивица от хотели, залепени едни за други, преливащи едни в други.

Забравете за места.

Идваш от село в планината. Фирмата ти е регистрирана на улица с наименование „Извън регулация“ №28. Но си се сдобил с някакъв прашасал терен край плажа и правиш паркинг. Два лева на час.

„Колко е за едно пълно денонощие?“, пита мъж, току-що оставил превозното си средство. Потният и рошав чичо се почесва и дума: “Мии, то такова, смятай си за по два лева на час“. Вади тефтера и записва регистрационния номер на колата, часът и после чака. Прехвърлиш ли и пет минути се таксува за нов час. Няма прошка. На плажа може да струва половин нощувка в хотел, платена за колата на паркинга. Всеки гепи пари, скоро и за въздух. Пък дори и дошъл от родопско село с улица, кръстена „Извън регулация“.

Едно пикане, половин…, очаквайте!

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0