Плажът, част 16: Германците, румънците или българите спасиха сезона по Черноморието ни!?

Плажът, част 16: Германците, румънците или българите спасиха сезона по Черноморието ни!?

Сезонът по българското Черноморие бил спасен от немски туристи. Те именно отсядали основно в луксозните 4-звездни хотели в страната. Българи и румънци

Сезонът по българското Черноморие бил спасен от немски туристи. Те именно отсядали основно в луксозните 4-звездни хотели в страната. Българи и румънци също предпочитат нашето крайбрежие покрай коронавируса, но голяма част от тях и нямат достатъчно средства за големи харчове.

Но ето, че тази година немскоговорящите туристи са доста, обяснява пред „Монитор“ председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев.

Не, истината е, че сезон`2021 по българското Черноморие бе спасен от българите. Въведените ограничения заради ковид пандемията накараха онези стотици хиляди, които в последните години почиват в Гърция, отново да тръгнат към родните курорти – от евтини квартири до луксозни хотели.

По думите на Павлин Косев, сезонът е бил кратък, но интензивен. „Доста българи посетиха нашето Черноморие, традиционно има много поляци, румънци, има и малко чехи“, споделя шефът на Асоциацията. Не толкова голяма група е на рускоговорящите. Немски туристи също има, но те влязоха в страната едва в началото на юли, което според Косев е късно. Причина за това е, че допреди седмия месец не е имало нито редовни самолетни линии, нито чартъри, с които немците да пристигат у нас.

„Има немски туристи, които все още са по нашите плажове и хотели, но много късно влязоха“, смята Косев. Според експерта Константин Занков пък немците традиционно са любители на родното Черноморие, а сега за това допринасят и по-слабите противоепидемични мерки. По думите на Занков браншът се справя с условията, в които работи, а засилването на мерките би ограничило туризма.

Иначе продължаваме да приемаме туристи от ключовите ни пазари. Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов споделя пред „Монитор“, че към момента най-много гости има от Германия, Румъния, Полша, Русия, Великобритания. Самите посетители пък се делят на две големи групи – първата е т. нар. индустриален туризъм – тези гости идват на организирана от туроператор почивка. Втората група са дисперсни туристи, които хаотично идват и всеки сам си избира къде да бъде. Затова и не е случайно, че някои предпочитат квартирата пред хотела.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0