Писателят Красин: Бай Ахмед Кафеджи е посрещнал Доган на изхода на затвора!

Писателят Красин: Бай Ахмед Кафеджи е посрещнал Доган на изхода на затвора!

Ахмед Кафеджи, наш турчин женен за софиянка, кореспондент на турски медии, е човекът, който посреща Ахмед Доган на излизане от зат

Ахмед Кафеджи, наш турчин женен за софиянка, кореспондент на турски медии, е човекът, който посреща Ахмед Доган на излизане от затвора и го води в дома си. Това твърди пред 24rodopi.com писателят Христо Красин, който е един от създателите на Българската социалдемократическата партия (БСДП )в Кърджалийско през есента на 1989 година и организатор на първия демократичен митинг в Източните Родопи.
Припомняме, че Ахмед Доган е вкаран в затвора през 1986 година и е амнистиран след като в края на 1989 година е отменен чл. 233 от Наказателния кодекс.
„Към онзи момент бай Ахмед Кафеджи беше официален кореспондент на една истанбулска телевизия и на две турски радиа. Наш, български турчин, женен за столичанка… Той е човекът, когато се взема решение Ахмед Доган да бъде освободен от затвора, го посреща на изхода на зандана. Соколът  е бил облечен с вехти, износени дрешки, а трябвало да говори пред много хора…  Бай Ахмед води Доган в дома си, отваря му гардероба си и му дава възможност да си избере костюм, риза, вратовръзка, обувки“, разказва Красин.
Очаквайте цялото интервю, в което той разказва за интересните януарски дни на 1990-та година в Кърджалийско
На снимката: Ахмед Доган и Йенал Бекир на Национална учредителна конференция на ДПС в София, 26 март 1990 г. Снимка: Wikiwand
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0