„Пионерчета“ извадиха портрета на Тато и направиха баничката 5 стотинки!(снимки)

„Пионерчета“ извадиха портрета на Тато и направиха баничката 5 стотинки!(снимки)

Учениците от четирите девети класа на СУ "Петко Рачов Славейков" върнаха времето с 40 години и се пренесоха в бита и начина на живот на

Учениците от четирите девети класа на СУ „Петко Рачов Славейков“ върнаха времето с 40 години и се пренесоха в бита и начина на живот на хората в епохата на социализма. Идеята е на Школа „ИстОрика“ към най-голямото кърджалийско училище и по-специално на нейния ръководител Димитър Димов. Според думите му учениците откликват с ентусиазъм на предизвикателството да проучат по-подробно времето, в което са израсли техните баби и дядовци и отчасти родителите им. Темата се превръща в централна за семействата им – разказват им спомени, вадят от раклите предмети от това време, пренасят ги с думи и усещания в едно друго битие, което никога няма да се върне. Димов споделя, че нито един ученик или родител не е реагирал отрицателно на идеята, по-скоро всички се запалили от раз. Самата подготовка за участие във възстановката и открития урок „Миналото днес“ не може да мине без участието на поне две поколения от семейство. Пионерските връзки, грамофоните, старите радиоприемници, касетофони, газени лампи, портрети на известни в близкото минало държавни водачи, книги, будилници, дървени сечива и много други предмети, които в съвремието не използваме. Особено голямо внимание от страна на публиката предизвикаха лозунгите от онова време, бозата, локумените вафли, милинките, баничките и кифлите. Учениците ги продаваха на присъстващите на символичните цени от 5, 10 и 15 стотинки, както е било преди. Два от класовете пък бяха осигурили автомобили Лада и Жигули, паркирани като музейни експонати.


Проявата е предвидена не само като възстановка, но и като открит урок по гражданско образование, както и конкурс. В един момент се сформира жури, което да определи победителя. Със задачата да преценят кой клас е най-подготвен са определени директорът на СУ „П. Р. Славейков“ Милко Багдасаров и директорите на училищата-гости по Национална програма „Иновации в действие“ – Весела Иванова от ПГЧЕ „Васил Левски“ – Бургас и Иванка Ваклинова от ПГ „Иван С. Аксаков“ – Пазарджик. Членовете на журито задаваха въпроси по представените предмети и разкази на учениците, за да определят победител. В края на краищата обаче не се наеха с тази отговорност поради изключителното старание на всички.

За деветокласниците това е ново предизвикателство, но за по-големите ученици в Школа „ИстОрика“ подобно събитие вече се е случвало. Затова и те получиха правото да излъчат победителя. Теодора Шанева от 11″а“ обяви решението на „по-старшите историци“. Единодушно те определят за първенец 9″б“ клас – единственото чавдарче, ниските цени на хранителните продукти и „Лада“-та накланят везните в тяхна полза. Наградата е еднодневна екскурзия до избрана от тях историческа забележителност в България в удобно време и според противоепидемичните мерки.

Учениците нарекоха своята проява музей на открито „Миналото днес“. Те споделят идеята, че за да напредва и да се усъвършенства както трябва, човек трябва да познава миналото и да се учи от него. Да уважава предците си и да проучи всяка гледна точка. Времето, което никога няма да се върне, е повлияло настоящето по неповторим начин, затова трябва да се знае.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0