Печалба от коронавируса: Цехове се преориентират – една шивачка с КПД от 1500 маски на ден!

Шивашки цехове са решили проблема с дефицита на медицински маски, предприемайки собствено производство. От около десетина дни фирми

Шивашки цехове са решили проблема с дефицита на медицински маски, предприемайки собствено производство. От около десетина дни фирми от бранша са започнали да шият предпазни средства, научи 24rodopi.com. В зависимост от суровината, която използват – нетъкан плат или памучен, изработват два вида маски – за еднократна и многократна употреба. Последните, според хора от бранша, „могат да бъдат изпрани при високи градуси и да се ползват отново“.
За това първи са се сетили русенци. Последвали са ги цехове от Пазарджик и Асеновград. Съвсем скоро такова производство може да започне и в Кърджали, където пък браншът лесно и евтино може да се снабди със суровината за маските, заради ниските цени на платовете в Турция. В момента 50 метра плат се продава около 80-90 лв., а от него излизат стотици маски. „В пазарната икономика няма как да има незапълнена ниша, споделят от бранша в Кърджали и допълват „Една шивачка прави на ден около 1500 маски. Този факт означава, че съвсем скоро няма да има дефицит в страната и най-много до седмица търговската мрежа ще е заредена“.
Припомняме, че цената на една маска скочи в пъти. В момента има цени от около 1.60 лв. за брой, като преди истерията с коронавируса една маска е струвала между 7 и 15 стотинки. Това, според съобразителните търговци, преориентирали се в производството на предпазни средства, ще се промени и до няколко дни цените ще паднат на около 50-60 стотинки.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0