Петя Михалевска:  Европейски пари за уникално геотермално отопление!

Петя Михалевска: Европейски пари за уникално геотермално отопление!

Народният представител Петя Михалевска поиска проект „Изграждане на геотермална отоплителна система в Златоград“ да бъде включен в Плана за възстановя

Народният представител Петя Михалевска поиска проект „Изграждане на геотермална отоплителна система в Златоград“ да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост.

Дали е възможна реализация на важния за региона проект с държавни и европейски средства, това парламентарно питане отправи Михалевска към вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Няма да спирам да търся решение и ще го намерим. Когато ежедневно говорим за милиарди, какво са 18 млн. лева за населено място и финансирането на ключов проект, който да доведе до развитие на региона и на икономиката. Ще търсим варианти за изграждане на довеждащата инфраструктура от село Ерма река до Златоград, както и техническата инфраструктура в града“, посочва кърджалийката, която е народен представител от Смолян.

Михалевска припомня, че средства по този проект са отпуснати от държавния бюджет през март 2009 г. и до преустановяване на плащанията по постановлението на МС са изпълнени част от предвидените дейности за геотермалната централа и топлопреносната мрежа до 8 обекта с обществено предназначение. През 2014 г. работата отново е подновена, отпуснати са безвъзмездни средства по ПУДООС. Строителните дейности обаче спират през 2015 г., а за финализирането на проекта са необходими средства, с които община Златоград не разполага.

„Идeятa зa oпoлзoтвopявaнeтo нa гeoтepмaлнитe вoди e пoнe 30-гoдишнa, но за това време са изградени само геотермална централа и водоземно съоръжение.

Проектът е изключително важен за развитието на Златоград. Ще подпомогне превръщането на общината в още по-привлекателна туристическа дестинация. Оползотворяването на горещата минерална вода за отопление на обществените и частни сгради ще има благоприятен ефект за намаляване на разходите на местната власт и хората – отоплителният сезон в планината трае над 5 месеца. Освен екологичен, проектът е и практичен и ще даде шанс за нови инвестиции и подем както на туризма, така и на бизнеса. Златоград разполага с невероятен потенциал, който за съжаление буквално изтича в нищото. Държавата трябва да се грижи както за опазването, така и за максималното оползотворяване на природните богатства“, подчертава Петя Михалевска.

В отговор на питането на народния представител от Родопите, вицепремиерът отбелязва, че на този етап Националният план за възстановяване и устойчивост е достигнал своя максимален размер за проектно финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ). Липсата на свободен финансов ресурс не позволява включване на златоградския проект, но Пеканов препоръчва тамошното общинско ръководство да бъде по-активно при евентуално активиране на заемната част по МВУ, както и да има готовност за включване на проекта в рамките на Втори и Трети стълб на Механизма за справедлив подход.

Относно варианта за финансиране със средства то държавния бюджет, вицепремиерът посочва, че това е решение, което може да се вземе от редовно правителство.

„В област Смолян има изключително много проблеми, но тяхното решение минава през редовно правителство. Дано разумът и отговорността надделеят“, коментира Петя Михалевска.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0