Пациентът ДПС`юни 2021-ва: Метастази „Пеевски“, хирург Ердоган, но цената…

Тъжна е централата на ДПС след нанесения удар от САЩ по отношение на най-известното лице в партията след Ахмед Доган в последните годин


Тъжна е централата на ДПС след нанесения удар от САЩ по отношение на най-известното лице в партията след Ахмед Доган в последните години – Делян Славчев Пеевски.
Това, че Вашингтон блокира авоарите на Пеевски си е негова лична драма, както и другите санкции. Но от възхода до падението (последното е според американския анализ и възприятието на все повече българи) Делян Пеевски е вървял с една запетая зад името си, откъдето не може да се изтрие трибуквието Д-П-С.

Несъмнено Движението ще инкасира загуби на парламентарните избори на 11 юли заради скандала „САЩ: В България има корупция, наказваме Пеевски“.

Положението е толкова сериозно, че би трябвало измерението на тревожност и непредсказуемост в централата и двата сарая на Ахмед Доган – софийския и летния, да е почти 1:1 като при шефа на Националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски в първите седмици на ковид пандемията.

Дори Йордан Цонев, който се крепи в „етническата партия“, че дори израсна до зам.-председател благодарение на Пеевски, не намери за уместно да тръгне по сутрешните блокове и пред „удобни микрофони“.


Колко гласа ще загуби в България ДПС заради случващото се с Пеевски?!

Ако се съди по думите на оня нагаждащ се към всяка нова власт социолог, който избълва в ефир след едни от последните избори, че почти всеки втори глас в ДПС вече бил „български“, т. е. не от традиционните депесарски региони, а от тези, в които Пеевски е силен, то тогава бая тревожност ще да има в централата и сараите. Но това е само глупост на социолога.

По притеснително е това, че страшно много активисти на ДПС, не по квотите, а истински, бяха принуждавани да номинират Пеевски за депутат и евродепутат от села и градчета, от общински и областни съвети. Как ли ще реагират те сега?


Добрата новина за Доган и Мустафа Карадайъ е, че на хоризонта има резерв. Откъм Босфора се задава един с осанка на даряващ много на тези, които са в сърцето му,…с голям чувал на гърба.

Както първи 24rodopi.com писа, Мустафа Карадайъ, с двама от най-верните си хора, е в Турция по покана на президента и лидер на тамошната управляваща Партия на справедливостта и развитието (АКР) Реджеп Тайип Ердоган.

Около 350 000 са потенциалните гласоподаватели сред изселническата общност в южната съседка. На парламентарните избори на 4 април подкрепа за ДПС дадоха едва 19 887 души.

Ако Ердоган каже „юруш“ на структурите на АКР и на кметовете и валиите си, ДПС ще счупи рекорд в историята на българските избори с външна подкрепа. Друг вариант за перфектен резултат няма – екипът на АКР е от най-добрите изборджии в света. Кеф ти 100 000 гласа, кеф ти 150 000, кеф ти 200 000 и нагоре…

Многоточието ще попълним в следващите дни. До 8 юни има време.


Доган вече е в летния си сарай и няма намерение да привиква областни ръководства за нареждане на листите. Те са готови. Главата на Доган е заета с най-сложната изборна аритметика от 1990-та насам – да пресметне колко гласа ще загуби ДПС заради Пеевски, колко гласа не достигат за възстановяване на значимостта на партията в българската политика и дали си струва подкрепата от Ердоган.

Това е ДПС през юни 2021-ва: Метастази „Делян Пеевски“, хирург – Реджеп Тайип Ердоган. 

Цената???

Тя може да бъде прекалено висока. Може би най-важната реч на Ахмед Доган бе произнесена от Филиз Хюсменова. На онази конференция, в началото на която мъж се опита да стреля с газов пистолет срещу лидера на ДПС. Фокусът на вниманието тогава бе изместен, а речта бе изключително важна. Доколко бе прозряна, след като Хюсменова я прочете по-късно, а от ДПС дори я издадоха в малка книжка, с патлаци по кориците? В нея Доган открито предупреди Бойко Борисов за „колелото на историята“, цар Иван Шишман и прекалената близост на тогавашния премиер с „напористия“ към Балканите Ердоган. По-късно близостта и квотата на Реджеп Тайип коства главата на Местан.

Доган не иска външна намеса в неговото ДПС. Към днешна дата дилемата тежи като камък на шията. Добър изборен резултат или чуждо влияние върху партията? Или пък вариант-скромно, но по нов път, а резултатите ще се видят…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0