Пациентската организация: Отлагането на плановите операции е грешка, ще има тежки последици!

Пациентската организация: Отлагането на плановите операции е грешка, ще има тежки последици!

„Свидетели сме на безпрецедентен натиск върху системата на здравеопазването, предизвикан от пандемията от COVID-19. В рамките сам

„Свидетели сме на безпрецедентен натиск върху системата на здравеопазването, предизвикан от пандемията от COVID-19. В рамките само на няколко седмици отчитаме сериозни затруднения на здравните заведения и спешната помощ. Този път, за разлика от първата криза в началото на март, тревогата се засилва, местата в болниците за инфектирани пациенти недостигат, а медиците са поставени в тежки условия на работа. В същото време не са малко случаите на пациенти, които имат нужда от навременна хирургична интервенция или планирано лечение“.

Това отчитат от Националната пациентска организация, като насочват вниманието към онези пациенти, които към момента не могат да получат планирана медицинска помощ, поради създалата се криза. „Убедени сме, че от епидемиологична гледна точка смесването на потоците от пациентите с коронавирус и на онези с хронични заболявания, които имат нужда от планово лечение, не е в интерес нито на едните, нито на другите. От друга страна, благодарение на опита си при първата криза и прекия контакт с близо 3400 пациенти, получили консултации на безплатната гореща линия за пациенти (0800 14 515), можем да посочим категорично, че забавянето на планирано лечение е предпоставка за усложнения в здравословното състояние, а понякога води до спешни състояния, които е можело да бъдат избегнати.

Отлагането на плановите операции би застрашило особено живота на нуждаещите се пациенти и би увеличава страданието им, както води и до икономически и социални последици. Добре известен факт е, че в условията на пандемия липсва забрана за извършване на трансплантация на органи, тъкани и клетки, както и за диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания. Ето защо плановото лечение трябва да продължи в лечебни заведения, свободни от пациенти с COVID-19“, посочват от организацията.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0