Панелката на баба или хотелът на баровеца?! Туризмът поиска милиардите за саниране

Панелката на баба или хотелът на баровеца?! Туризмът поиска милиардите за саниране

Олющената кооперация на бабата от Родопите или лъскавия тризвезден хотел на Слънчев бряг, кое е по-важно в пандемията? Тези отговори тр

Олющената кооперация на бабата от Родопите или лъскавия тризвезден хотел на Слънчев бряг, кое е по-важно в пандемията? Тези отговори трябва да се получат в окончателния вариант на Плана „Спасяване от кризата след пандемията“.

Туристическият бранш поиска минимум 1.5 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост с орязване на средствата за санирането. Парите трябва да дойдат по предвидените за България от ЕС над 12 млрд. лв. безвъзмездна помощ в следващите 6 години за справяне с Ковид кризата. По представения план от вицепремиера в оставка Томислав Дончев са отделени едва 17 млн. лв. за туризма. В първоначалния вариант дори секторът въобще не фигурираше. Най-много средства има за строителния сектор – над 6.5 млрд. лв., които ще отидат нови канали и системи за напояване, нови медицински центрове, модернизация на училища и гари, и 2.5 млрд. лв. от тях за саниране на жилищни сгради.

“В санирането и строителството са комисионните и затова има отделен най-голям бюджет за този сектор. Определено трябва да го има санирането, но строителството не е в криза и сред най-засегнатите сектори, какъвто е например туризмът“, коментира пред TravelNews Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Според него трябва да бъдат отделени за туризма минимум 1.5 млрд. лв. по плана за възстановяване, който е най-засегнатият от пандемията.

Припомняме, че по Програмата за енергийна ефективност бяха санирани няколко десетки жилищни кооперации в област Кърджали. Други пък към момента са с одобрени документи, но „замразени“ заради изчерпване на финансовия ресурс.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0