Палки, ритници, бой по лица с белезници – в парламента показаха крити брутални сцени от смазването на протеста (видео 18+)

Видео с брутални сцени на полицейско насилие от нощта на 10 юли м.г., взето от камера на Националната служба за охрана, показа Парламентарната комисия

Видео с брутални сцени на полицейско насилие от нощта на 10 юли м.г., взето от камера на Националната служба за охрана, показа Парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие, ръководена от депутата Николай Хаджигенов. Кадрите са от пространството зад колоните пред входа на Министерски съвет и са от камерите на правителствената сграда. На тях се виждат скандални сцени с брутално отношение на полицаи към младежи – влачат ги, ритат ги групово, удрят с палки, момиче по сутиен е закопчано белезници, а полицай я гали по главата и т.н. Видеоматериалът е без звук, но се вижда добре какви са действията на полицаите, които влачат младежите един под един от площада зад колоните.
Хаджигенов обясни, че в качеството си на наказателен адвокат е търсил тези записи, но месеци наред не ги е намирал. Заедно със служебния вътрешен министър Бойко Рашков накрая обаче успели да ги открият.
Председателят на комисията Хаджигенов заяви, че първоначално сегашният шеф на НСО му отговорил, че службата не разполага и никога не е разполагала със записи. После временен шеф на НСО му казал, че все пак имало записи, но те били собственост на службата. Той обяви още, че ще пита президента Румен Радев и служебният премиер дали е допустимо поведението на тези служители на НСО и дали ще се вземат мерки.

Хаджигенов пусна записите без коментар. Само веднъж настоя да се обърне внимание как полицай прави същата хватка спрямо младеж, каквато беше направена на починалия от насилия Джордж Флойд в САЩ. Втори път Хаджигенов обърна внимание на кадрите с насилие спрямо Цвети, момичето, за което бе установено, че полицай е скъсал блузката й, както и че е с множество наранявания.

„На кадрите се вижда как униформен служител с каска стъпва върху главата на едно от децата. Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание над тях би било нарушение на женевската конвенция“, заяви председателят на временната комисия Николай Хаджигенов.

Заради обществения натиск през 2020 г. МВР наказа символично някои от полицаите, употребили непремерена сила срещу протестиращите. Прокуратурата обаче така и не се впечатли от десетките любителски кадри и от публичните свидетелства на жертвите на полицейския тормоз – разследване за насилието по време на протестите нямаше. „Сега“ десетки пъти отправи въпроси по темата до държавното обвинение. Отговори обаче така и не дойдоха.

От вестник „Сега“

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0