Пак вкараха Кърджали в Топ 3 на областите с най-висок риск от купен и контролиран вот

Пак вкараха Кърджали в Топ 3 на областите с най-висок риск от купен и контролиран вот

На последните избори през април месец между 1400 и 2100 секции са били в риск от контролиран или купен вот. С други думи до 400 хиляди гласа са

На последните избори през април месец между 1400 и 2100 секции са били в риск от контролиран или купен вот. С други думи до 400 хиляди гласа са подадени в секции, които са обект на стимул или заплахи. Най-проблемните региони се оказват Бургас, Кърджали, Пазарджик и Видин. Това по Евроком анализаторът към Фондация „Антикорупционен фонд“ Марио Русинов.

„При провеждането на едни избори винаги има два риска – проблеми при техническото обезпечаване и осигуряването на тяхната честност“, припомни той.

„Със сигурност трябва много голяма воля от страна на институциите и политическите партии. Има два типа решения. Краткосрочните са свързани с много добра работа на полицията, събиране на информация и веществени доказателства и повдигане на обвинения. Дългосрочните са свързани с подобряването на социалния статус“, посочи Русинов.

По думите му основният начин да се разплетат схемите за купуване на гласове е чрез подаването на сигнал до органите на реда. Въпреки това съществуват процедури, които спират по-нататъшното търсене на отговорност.

„На места просто прокурорът разпитва лицата, които подават сигнала, съпоставят се дума срещу дума, като по този начин обвинителният акт пада. Не може това да е маниерът, защото никога няма да има присъда за купувачите на гласове“, категоричен бе анализаторът.

Според него често срещана практика е оказването на натиск директно върху местни бизнесмени, от които се изисква осигуряването на гласове за дадена партия.

Припомняме, че Кърджали попадна в доклад на Антикорупционния фонд и през май.

„През 2021 година най-много рискови секции има в Кърджалийския избирателен район – между 31 и 41%. Цели 29% от бюлетините в района са подадени в рискови секции“, посочват от Антикорупционния фонд.

Висок дял на гласувалите в секции в риск има и в избирателните райони в Монтана, Пазарджик, Сливен, Търговище, Разград, Шумен и Враца.

На ниво общини най-много са гласували в рисковите секции в общините Кирково, Криводол, Павел баня, Септември и Тервел, посочват от фонда.

С най-голяма тежест за размера на контролирания и купен вот в цялата страна е Бургаският избирателен район. На него се падат 8% от всички гласове в риск в страната. На второ място е Кърджалийският със 7%, следват Пазарджишкият и Благоевградският с по 6% и Старозагорският с 5%.

На снимката: Купуване на гласове в Кърджалийско през 2021-ва!? Засега всичко е на книга. Единственото реално купуване на гласове в Кърджалийско бе разкрито от екип на 24rodopi.com през март 2017-та. Стотици торби с храни, предназначени за избиратели на партия ДОСТ.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar

    Япма буле ва!