Пакетно придвижване! И Борисов, и БСП, и Слави – всеки би могъл да спечели изборите

Пакетно придвижване! И Борисов, и БСП, и Слави – всеки би могъл да спечели изборите

Вече има пакетно придвижване на партиите към следващия парламент. Топ 3 е факт. Победител на следващите избори може да бъде и ГЕРБ,

Вече има пакетно придвижване на партиите към следващия парламент. Топ 3 е факт.
Победител на следващите избори може да бъде и ГЕРБ, и БСП, и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.
Пакетно се движат и ДПС и „Демократична България“. Една от двете формации ще бъде 4-та сила, другата – 5-та.
И затваряме вратата, пред която в кашон чакат Обединени патриоти и Мая Манолова.

Идеите на Бойко Борисов за Велико Народно събрание (ВНС) и нова Конституция са добри, но най-вече когато анализът върви пакетно с блокирането на процедурата „служебен кабинет на президента“. ВНС връзва ръцете на Румен Радев.
Президентът няма да може да назначи правителство, но колкото по-дълго властта е в ГЕРБ в настоящата ситуация в страната, толкова повече пасиви ще носи тя на управляващата партия. И не само, защото Улицата, COVID-19 и Зимата са непредвидими, а защото Слави Трифонов ще има достатъчно време за партийно строителство и предизборна стратегия.
Борисов трябва да извади по-голям коз.

БСП. Докато в БСП има силно „герберско ядро“, партията трудно ще мобилизира такъв процент избиратели, че да бъде победител през пролетта на 2021-ва.

„Има такъв народ“ най-много печели от протестиращите, които искат оставката на правителството на Бойко Борисов, казват флиртуващите с властта социолози (днес дори много обичаща управляващите агенция, и много разчитаща на тях, дава на Слави Трифонов 15%).
Вярно, че печели, но партията на шоумена-политик има потенциал дори да разтресе България с отлагането на оставките. Че даже при редовни избори идната пролет. Дотогава хем ще бъде най-близката политическа формация до протестиращите, хем ще си гради партийната къщичка.
Колкото по-късно се проведат изборите, толкова повече „Ива такъв народ“ ще прилича на добър сформиран и трениран отбор.

Един от социолозите, клакьори на властта, твърдеше, че от протестите най-много печели ДПС. На такъв трябва да му се ореже хонорара. Всички сочат ДПС като заразен с коронавирус, а партията категорично губи третото място, как така печели!? 
Има риск ДПС дори да се окаже пета партия, с някакво символично присъствие в следващото Народно събрание.
Явно и Ахмед Доган трябва да извади голям коз.
А, всъщност, ДПС продължава да мълчи.

„Демократична България“ ще ги има в следващия парламент. Рестартът бе даден от Христо Иванов на плажа в парка „Росенец“. Добър ход.
Ако той и хората му са се подготвили за маратон и имат ресурси, добре. В противен случай – пето място.

Пакетно на ръба на 4-те процента са „Изправи се, БГ“ на Мая Манолова и Обединените патриоти. Популисти на улицата, популисти във властта. Работа не вършат, но пък имат дарбата да уловят по-лесния за манипулация избирател. Проблемът за двете формации е, че малко остават будалите с бюлетини. Или трябва да имаш много пари, или да говориш убедително.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0