Оценките от матурите: Смолян в челото, Кърджали в дъното

Оценките от матурите: Смолян в челото, Кърджали в дъното

Смолян е в челото, а Кърджали на дъното, сочат резултатите от матурите в страната. Средният успех за страната на Държавния зрелос

Смолян е в челото, а Кърджали на дъното, сочат резултатите от матурите в страната.
Средният успех за страната на Държавния зрелостен изпит по български език и литературата е Добър (4.20), като в точки това се равнява на 53.24 или с 2.61 точки повече спрямо резултатите от миналата година.
На втората матура отчетеният успех е дори повече – Добър (4.81), отчетоха от Министерството на образованието.
Най-голям брой зрелостници са избрали английски, биология, география и философия като втори задължителен избираем предмет на тазгодишните държавни зрелостни изпити.
По региони най-високи са оценките в София-град, Смолян, Варна, Габрово и Велико Търново. В дъното пък са Кърджали и Търговище.
7 зрелостници са с по три пълни шестици, 73-ма – с по две пълни шестици и над 4500 – с по две отлични оценки.
С най-добър резултат на матурата по БЕЛ са зрелостниците от 91 НЕГ „Проф. Константин Гълабов“. След тях са от 73-то СУ“Владислав Граматик“, а на трето място – Американският колеж.
Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че слабите оценки тази година са само 7-8%, летвата за тройка е 2,67 и затова от 2022 г. се обмисля промяна на тази скала. Отличните оценки са около 15%, а миналата година бяха 10%.
На снимката: Зрелостници в Смолян на влизане на изпита
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0