От понеделник през "Маказа" – и за туристи!

От понеделник през "Маказа" – и за туристи!

И туристи ще могат да преминават през граничният пункт „Маказа - Нимфея“ от понеделник - 19 април, съобщават медиите в Севе

И туристи ще могат да преминават през граничният пункт „Маказа – Нимфея“ от понеделник – 19 април, съобщават медиите в Северна Гърция.

Атина отменя от понеделник задължителна карантина за туристи от 31 страни.

В момента преминаването през „Маказа“ е допустимо за товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки, с един водач. Той трябва да има QR код, получен не по-късно от 24 часа преди влизането в Гърция. Влизането в България става от 7 до 23 часа.

„Имаме удоволствието да съобщим, че в понеделник, 19 април, се очаква пилотно да се отворят сухопътните граници на Промахон и Нимфея. Отбелязвам, че откриването се отнася до тези, които са били ваксинирани или са имали отрицателен тест, без карантина за жители на страните от Европейския съюз, но също и за пътници от САЩ, Обединеното кралство, Сърбия, Обединените арабски емирства и Израел. Нашето желание е безопасно отваряне и спазване на мерките“, казва регионалният министър на туризма Атанасиос Цонис.

Това са първите крачки преди планираното за 14 май отваряне на страната ни за гости от чужбина, посочват от министерството на туризма в Атина пред изданието.

Припомняме, че преди дни „О хронос“ писа, че ограниченията ще отпаднат още от петък.

Според националната организация за обществено здраве, в Гърция има достатъчно медицински персонал, обучен за работа на границата, за да се правят бързи тестове на преминаващите. Тест за деца до 10 години не се изисква.

Възможно е част от туристите по границата да бъдат тествани именно с бързи тестове.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0