От „злато“ до… „змийски живот“

От „злато“ до… „змийски живот“

„Кафявото злато“ на България. Тютюнът формираше огромен процент от приходите от износ за държавата ни. Пълнеше хазната, изх

„Кафявото злато“ на България. Тютюнът формираше огромен процент от приходите от износ за държавата ни. Пълнеше хазната, изхранваше семейства, села, региони.

Всичко свърши. Не че светът спря да купува цигари. Други са причините.

С 89 на сто са намалели тютюнопроизводителите в Източните Родопи в рамките на само година. Едва около сто са подадените заявления от стопани. Тоест 11% от броят им през 2020-та.  

„Гледаме 10 декара тютюн. Трима души работим-аз, жената и дъщерята. Понякога помагат и съседите. Но през повечето време аз съм в София, където съм ангажиран в строителството“. Това споделя един производител от Кирковско. Общата обработваема площ с тютюн в селото му е почти 600 декара. Земите се обгрижват от малко над 40 семейства. Друго за препитание няма.

 „Това змиите имат по-хубав живот от нас“, изрича тютюнджията.


Отглеждането на тютюн в Източните Родопи е изместено от гурбета в чужбина. Цели села се отказват от производството на традиционната за района култура заради ниските изкупни цени. 

„Преди всяко семейство в селото отглеждаше тютюн. Днес са само 7-8. Догодина вероятно няма да има дори един единствен тютюнопроизводител“, прогнозата е за  друго село в региона. Направена от дългогодишен производител…

На снимките:

-Когато тютюнът бе „кафяво злато“ и когато вече е „змийски живот“

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0