От другата страна на „Маказа“: Помаците сме 46 000…

От другата страна на „Маказа“: Помаците сме 46 000…

Приблизително 46 000 са помаците в Северна Гърция. Това твърдят от Panhellenic Association of Pomaks в писмо до председателя на Комитет

Приблизително 46 000 са помаците в Северна Гърция. Това твърдят от Panhellenic Association of Pomaks в писмо до председателя на Комитета за развитие на Тракия Дора Бакояни, публикувано в „О хронос“. Президентът на асоциацията Имам Ахмет настоява за инициативи от гръцката държава, за да не станат „инструмент на експанзионистичната турска политика“.

„Помаците не са – както в миналото – аморфна културна група. Организирани сме в клубове, имаме собствен вестник „Загалиса“, приети сме и сме се присъединили към международни организации. Научният свят на нашата страна, дори и с голямо закъснение, ни включи в своите изследователски интереси. Културното развитие на Тракия без нас е немислимо. Омръзна ни да тръбим, че и ние сме тук“, посочват от асоциацията на помаците.

„С това писмо бихме искали да ви напомним, че един от сериозните и за съжаление хронични проблеми на гръцка Тракия, е признаването на уникалността на помаците.

В продължение на десетилетия водим неравна и тежка борба както в страната, така и извън нея, за да бъдем признати за различен етнологичен, културен и езиков компонент на мюсюлманското малцинство“, се казва още в писмото.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0