От Бурса до Резбарци: Мурад Гюлсес пропътува 540 км, за да подкастри овошките в градината си

От Бурса до Резбарци: Мурад Гюлсес пропътува 540 км, за да подкастри овошките в градината си

Всяка година в края на февруари 71-годишният изселник от Бурса Мурад Гюлсес, с корени от ардинското село Боровица, идва в родния си

Всяка година в края на февруари 71-годишният изселник от Бурса Мурад Гюлсес, с корени от ардинското село Боровица, идва в родния си край за резитба на плодните си дръвчета. Те се намират в овощната му градина край кърджалийското село Резбарци, отстоящо на 540 км от „столицата на изселниците“ Бурса.
„Дойде време за резитба! Пристигнах специално от Бурса, за да използвам топлите дни в началото на март за първите неотложни дейности в овощната ми градина. За моя огромна радост, тази година нямаше силни зимни студове, които да причинят сериозни повреди по овошките. А пъпките все още не са набъбнали“, казва бай Мурад.
По думите му, основната му цел ежегодно е да не допусне плодовите дръвчета да израстват високо, за да се регулира растежът и да може плодовете да се прибират по-лесно.
Мурад Гюлсес е запален градинар от дете. Има златни ръце и може да ашладисва (присажда) лози и овошки. Роден е през 1949 година в ардинското село Боровица. През 1989 година заедно със семейството си заминава за южната ни съседка Турция. Там се е пенсионирал, но винаги мислите са му в родния си ардински край.
Гюнер ШЮКРИ
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0