От архивите: БКП и Държавна сигурност искали да не се чества Курбан байрам по време на „възродителния процес”

От архивите: БКП и Държавна сигурност искали да не се чества Курбан байрам по време на „възродителния процес”

По време на „възродителния процес” БКП и Държавна сигурност по места в страната са правили всичко възможно да попречи за

По време на „възродителния процес” БКП и Държавна сигурност по места в страната са правили всичко възможно да попречи за отбелязването на мюсюлманския религиозен празник Курбан байрам.
За това свидетелстват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.
Той представлява строго секретна справка относно: Празнуването на мюсюлманския религиозен празник „Курбан байрам” в Кърджалийски окръг през 1987 г.
Подписан е от началника на Окръжното управление на МВР-ДС полк. Атанас Кадирев.
„Още в навечерието на празника под ръководството на окръжния комитет на БКП в окръга бе създадена стройна организация с цел недопускане на масовост и демонстративност при отбелязването му”, е подчертано още в самото начало на справката.
По места по линия на БКП са определени отговорници, които са разяснявали атеистичната политика на компартията.
Мобилизирани са всички активисти, а населението е впрегнато в участие в различни странични мероприятия с цел „да не участва в религиозните ритуали”.
„Организираните дежурства и респектът от страна на МВР бяха гаранция за спазване на реда и сигурността през цялото му времетраене [на празника]”, се отбелязва в документа.
В резултат на „комплексните мерки” през 1987 г. е отчетено по-малко посещение на джамии от членове на БКП и учители.
„Населението като цяло се въздържаше от демонстративно отбелязване на религиозния празник”, е един от направените изводи в МВР-ДС Кърджали.
Отчетено е, че джамиите са посетени предимно от възрастни хора без да демонстрират показност, а младите са били само 128 души.
МВР-ДС подчертава, че е контролирало движението на хора и животни и е ограничило клането на животни за мюсюлманския празник.
Справката завършва със самокритика, като е посочено, че въпреки масово-политическата и разяснителна работа и мащабността ѝ тя не изиграла необходимата роля по време на празника.
Заключено е, че липсата на показност се обяснява не толкова с осъзнаване, а като реакция, „породена от страха и респекта и от особеностите на сегашната оперативна и политическа обстановка”.
Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 2. Мюсюлманско изповедание и Католическа църква в България 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: