От Ардино до Анкара и от града на Настрадин Ходжа с балон над Кападокия

От Ардино до Анкара и от града на Настрадин Ходжа с балон над Кападокия

Около 50 души от Ардино посетиха Турция. Маршрутът на родопчани бе Анкара, Соленото езеро, Кападокия, Аксарай, Коня, Акшехир, Ескишехир, Бурса, Истанб

Около 50 души от Ардино посетиха Турция. Маршрутът на родопчани бе Анкара, Соленото езеро, Кападокия, Аксарай, Коня, Акшехир, Ескишехир, Бурса, Истанбул. По време четиридневната екскурзия ардинчани имаха възможност да разгледат и опознаят част от историческите и културни забележителности на централна Турция и Кападокия. В Анкара посетиха мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк (Анъткабир) – основател и първи президент на Република Турция. Тук те бяха посрещнати от Вилдан и Октай Ахмедови. Вилдан е работила като секретар в община Ардино и главен секретар в министерството на земеделието, а понастоящем е в посолството на Република България в Анкара. Октай е син на дългогодишния член на джамийското настоятелство в град Ардино Исмаил Ахмедов.

Разгледаха Музея „Анъткабир“. Наблюдаваха с интерес и смяната на караула.

По пътя за Кападокия, групата не пропусна да посети и Соленото езеро в централната част на провинция Анатолия.

Кулминацията на екскурзията бе областта Кападокия, включена в списъка на Юнеско за световно наследство. Преминаха “на галоп” през Невшехир, най-големия град в региона  и административен център на Кападокия. По пътя видяха чудноватите земни образувания и многобройни отвори на пещери по склоновете наоколо.


В рамките на един ден ардинчани посетиха подземния град в Каймаклъ, градовете Учхисар, Гьореме и други  места с природни забележителности, както и стария конак в Юргюп, с музейна експозиция, където е сниман известният сериал „Асмалъ Конак“. Не пропуснаха да се отбият и в град Аванос, разположен на северната граница на Кападокия. През него тече една от най-големите и най-дълги реки на Турция – Къзъл ърмак (Червената река). В Аванос влязоха в грънчарска работилница, където наблюдаваха самото производство на изделията като демонстрация на местен майстор на грънчарското колело. Разгледаха и ателие за произведения на изкуството от глина и порцелан, както и цех, където изработват украшение от скъпоценни и полускъпоценни камъни. Ардинчани не пропуснаха да направят и обзорна екскурзия с балон над приказния пейзаж на Кападокия.

В последния ден от екскурзията групата посети град Коня. Тук ардинчани разгледаха една от религиозните светини в тези места – мавзолея на ислямския философ – Мевляна Руми. Направиха разходка и в града на Настрадин Ходжа – Акшехир, и разгледаха музея на открито в града.

Групата изказва най-искрени благодарности на шофьорите Мюмюн Тахир и Йозкан Терзиев за комфортното и безаварийно пътуване, както и на организатора на екскурзията Джейлян Муталибов.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0