Отнемат имущество за 200 бона на скандалния Христо Русев!

Отнемат имущество за 200 бона на скандалния Христо Русев!

Имущество на обща стойност 192 872.89 лева ще бъде отнето в полза на държавата от скандалния строителен предприемач Христо Русев. То

Имущество на обща стойност 192 872.89 лева ще бъде отнето в полза на държавата от скандалния строителен предприемач Христо Русев. Това реши Окръжният съд в Кърджали след иск от страна на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).
Проверка на Комисията е установила значително несъответствие в имуществото на Русев в периода 2007-2017 година.
Ще бъдат отнети суми, постъпили от трети лица по сметката на фирмата на кърджалиеца, както и пазарната стойност на лек автомобил „БМВ Х5“.
Решението на Окръжния съд обаче може да бъде обжалвано.
Припомняме, че скандалният строителен предприемач бе предсрочно освободен от затвора, но през 2018 година магистратите отново му показаха пътя към пандиза.
Русев бе признат за виновен в това, че е избегнал установяване и плащане на данъчно задължение в големи размери върху доходите си от стопанска дейност. Като едноличен търговец с фирма „Р.-Христо Русев”, той не е подал декларация за 2010 година, като по този начин си спестил 4 293 лева. За това провинение Русев получи 8-месечна условна присъда. Заради различни осъждания в Районните съдилища в Кърджали и Смолян, Русев получи едно общо наказание от 7 години и 5 месеца затвор, които трябваше да изтърпи при първоначален „строг” режим. Магистратите в Кърджали обаче увеличиха общото наказание с още 15 месеца за крайна присъда от 8 години и 8 месеца „строг” затвор, както и глоба в размер на 500 лева. Окръжният съд приспадна изтърпяното наказание „лишаване от свобода” по предишните наказателни дела към 12 септември 2018 г.
Припомняме, че името на Христо Русев влезе във фокуса на общественото внимание с аферата „Едно жилище-продадено на поне двама”. Той бе признат за виновен за ощетяването на десетки жители на областите Кърджали и Смолян при закупуването им на апартаменти край Арда и получи присъда от 7,8 години затвор. Клиентите му платили суми от порядъка на 20-40 хиляди лева, но така и не получили жилища. В съдебната зала стана ясно, че Русев е действал по схемата „Един апартамент – продаден поне на двама“. Той е продавал апартаменти в 4 жилищни кооперации в Кърджали. Бъдещите новодомци парафирали предварителни контракти и внасяли средства, съобразно договорирани дати. Малко преди да бъдат завършени повечето от жилищата, те били прехвърлени от фирмата на Русев „Ахридастрой” на роднини на съпругата му. По-късно се оказа, че едно жилище е било продавано на двама или трима кандидати.
В хода на съдебните дела Русев твърдеше, че също е жертва на измама, но не представи доказателства. Той визира имената на бивши прокурори, бивш полицай и бизнесмени със съмнителна репутация.
По първото приключено дело се доказа, че причинената вреда е в размер на 456 586 лева. Тепърва след това нови дела заведоха и други ощетени с жилища родопчани.
Последно Русев излежаваше присъдата си в Смолянския затвор, на лек режим. Заради добро поведение, той бе освободен предсрочно.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0