„Отличен“ в Европа за ученичка на Маргарита Чобанова!

„Отличен“ в Европа за ученичка на Маргарита Чобанова!

Едно момиче по пътя на Шарл де Гол и Кристин Лагард   Едно момиче от Момчилград, „въоръжено“ със знания и хъс

Едно момиче по пътя на Шарл де Гол и Кристин Лагард

 

Едно момиче от Момчилград, „въоръжено“ със знания и хъс тръгна и покорява връх след връх в образованието си във френската столица Париж.

За Мелис Сунай всичко тръгва от учителката й по френски език Маргарита Чобанова, преподавател в Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Благодарение на професионализма и знанията  на Чобанова, 14-годишната тогава Мелис се влюбва „фатално“ в езика, на който всяка дума звучи като шансон. За което й благодари и вярва, че няма е едниствената ученичка, на която пишат „отличен“ в Европа.

Веднага след завършванетона средното си образование, Мелис кандидатства и е приета да учи право в университета Лил 2 в едноименения френски град. След четиригодишно обучение, през 2019 година, тя се дипломира, като бакалавър по право.

Следват по един месец стаж в ЮНЕСКО и Европарламента.

Но Мелис не спира дотук. Веднага след това е приета в университета Нантер в Париж, където всяка година се обуават около 34 000 студенти и едва 20% са чужденци. В един от най-престижните университете по право в света, Мелис завършва първата си магистратура по европейско право. А сред възпитаниците на Нантер са имена като Никола Саркози, Макрон, Кристин Лагард.

Само преди дни пък бе приета в два университета, отново във Франция – Сорбоната и Асас. Мелис избира да защити втората си магистратура по право в Асас. Тя се оказва и единствената чужденка, приета да учи в топ университета по право във Франция, където критериите спрямо студентите са изключително високи.  Сред възпитаниците му са Франсоа Митеран и самият Шарл де Гол.

Всичко, което е постигнала с много труд и постоянство обаче, тя отдава на любовта си към френския език, благодарение на любимата си учителка и вярва, че няма да е първата и последна ученичка на Маргарита Чобанова, на която пишат „отличен“ в Европа.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0