Отец Боян Саръев: Цял живот ще целувам ръце на братя Бобокови!

Отец Боян Саръев: Цял живот ще целувам ръце на братя Бобокови!

През 2003 г. в Кърджали отвори врати съграденият с техни пари уникален храм "Успение Богородично", чийто предстоятел е отец Боян Сар

През 2003 г. в Кърджали отвори врати съграденият с техни пари уникален храм „Успение Богородично“, чийто предстоятел е отец Боян Саръев. Това пише в очерков материал за братята Атанас и Пламен Бобокови, които са арестувани и обвиняеми за участие с организирана престъпна група.
Братя Бобокови, които станаха обект на Спецпрокуратурата, са най-богатите русенци и в Топ 20 на най-големите богаташи в България.
Фабриките за горива и батерии на родените в село Пиргово братя показват зашеметяващи ръстове. Пламен и Атанас Бобокови имат фирма и във Великобритания, която се занимава с търговия на акумулатори и акумулаторен скрап.
Пламен Бобоков живее в Русе в къщата до Екатеринодар. Пред позлатената камина има послана кожа на бяла мечка. Преди няколко години караше единственото Infinity в България.
Братя Бобокови имат два основни бизнеса – производството на акумулаторни батерии, което се извършва от „Монбат“, и маслен бизнес, развиван под бранда Prista Oil. През 1993 г. основават дружеството „Приста Ойл“.
Атанас е роден на 2 ноември 1959 г., а Пламен – на 31 октомври 1968 г. По онова време селото е известно с лозята, винарската си изба и стария комунистически род Бобокови. Един от него – Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на БКП в Русе. Той не е нито баща, нито чичо на двамата, както се говори, но определено им е роднина, пише „Епицентър“. Въпреки че братята гледат все повече да се дистанцират от тази кръвна връзка. Братята основават първата си фирма в родното си село Пиргово – едноличния търговец „Бобоков и синове“. Единият е на 33 г., другият – на 24. Дейността на компанията тогава е класифицирана като “облекла и аксесоари – магазини”. Завъртат и търговия с горива, после решили да произвеждат масла. И в 1993 година основават „Приста ойл“, който сега е най-големият производител и доставчик на смазочни масла в България с около 60% пазарен дял. През 1995 година братята си построяват завод и започват производство на смазочни масла с марка „Приста“. Четири години по-късно приватизират завода за акумулатори в Монтана. Сега втората им голяма фирма – “Монбат”, е шеста по пазарна капитализация на борсата – струва 224 211 000 лв.
Братята имат заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да снабдяват с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската армия и пр. Имат и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро. Братята са серийни дарители – строят черкви и манастири из цялата страна.
С техни пари е изграден и християнският център за подпомагане на бедните в кърджалийския манастир “Успение Богородично”, заради което отец Боян Саръев от квартал „Гледка“ каза, че ще им целува ръцете цял живот.

Припомняме, че днес Прокуратурата даде подробности за схемата с боклука в Министерството на околната среда и водите. Обвинения по нея вече получиха шестима души, сред които заместник – ресорният министър Красимир Живков.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор обясни, че в качеството на обвиняеми са привлечени 10 лица. От тях 7 за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица.

За един от братята Бобокови ще бъде поискана най-тежката мярка – задържане под стража, а за другия ще бъде поискана гаранция от 1 млн. лв. На зам.-министър Красимир Живков също ще поискан постоянен арест, съобщи говорителят на главния прокурор.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0