Отваря врати парламентът на… всички са победители! Срокове и времетраене на кефа в 45-ото НС

Отваря врати парламентът на… всички са победители! Срокове и времетраене на кефа в 45-ото НС

Днес, 15 април, ще заработи 45-ото Народно събрание на България. 79-годишната Мика Зайкова ще удари първия звънец за 6 партии и коалици

Днес, 15 април, ще заработи 45-ото Народно събрание на България. 79-годишната Мика Зайкова ще удари първия звънец за 6 партии и коалиции, които са победителите от парламентарните избори на 4 април. Да, това е уникалното на това Народно събрание – всички са победители.

Бойко Борисов спечели изборите с 26%.

Слави Трифонов остана втори, ама каквото каже сега, това ще се случи – правителство или нови избори.

ДПС традиционно отчита победа, този път с ръст от 20 000 гласа и обещана подкрепа за кабинет с мандат на „Има такъв народ“.

„Демократична България“ хем е първа сила в столицата, хем най-важният партньор на най-важния политик в момента – Слави Трифонов.

Мая Манолова и тя е победител. Казва, че от нея започва краят на Бойко Борисов в политиката и управлението на страната.

Дори БСП е стратегически победител. Левицата остана трета на изборите, но само тя може да даде спокойствие на кабинет на „Има такъв народ“ с гласовете си, без претенции за министерски кресла. И така Корнелия Нинова да наблюдава как Борисов потъва, а и новият „месия“ Трифонов бавно губи електорален чар докато се занимава с нещо необичайно за него – критикарят да прави неща, които носят критики и негативи.

 

*

Каква е истината за победителите?

Борисов беше победител от първия ден на 2021-ва, най-вече по време на предизборната компания, до около 22 часа на 4 април. Т. е., когато в изборната нощ се разбра, че нито ВМРО прескача бариерата от 4 процента, нито коалицията на Валери Симеонов и Веселин Марешки.

Интересно, ако социолозите бяха познали, че ГЕРБ ще спечели не 75, а над 90 депутати, дали Борисов щеше да приеме офертата на ДПС за правителство на ускореното догонващо развитие, което върви в пакет с така нужните за оцеляване на сегашния премиер 30 депутатски мандата?!

Слави Трифонов е победител от изборната нощ. От онзи момент, когато безсилен Борисов излезе пред джипката и каза, че предлага мир и 10 депутати, които да дадат живот на правителство на Слави Трифонов.

Лидерът на „Има такъв народ“ можеше да спечели и самите избори, но не го искаше. Понякога №2 и търпение носят много повече дарове!

Стратегията на Трифонов беше различна. Той знаеше 20 дни преди изборния ден (вече писахме за единственото истинско социологическо проучване, което за съжаление е направено от чужда агенция б. р.), че категорично изпреварва БСП, но не включи целия предизборен арсенал, за да бие и ГЕРБ. Важно за Слави Трифонов беше сборът на „Има такъв народ“ и приятели да дава първи резултат, след като е ясно, че ГЕРБ и БСП няма да се прегърнат. А така също потенциалните ортаци на Борисов във властта, да останат извън борда. Постигна и първото, и второто. В битката за патриотичния вот концертът на екипа на Слави Трифонов категорично победи „воеводския флирт в ромските квартали“.

Слави е победител, но аха тръгне да реализира мандат за правителство и ще тръгне надолу.

Победата на БСП е някъде в близкото бъдеще. Евентуално правителство на „Има такъв народ“ да „довърши“ Борисов, като успоредно с това одобрените от Трифонов министри да се забъркват в скандали – това ще подейства за Корнелия Нинова като старт към следващи избори с право да стъпи на трамплин.

Победата на ДПС също още не се е случила. Тя се крие във втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който президентът Румен Радев ще връчи на „Има такъв народ“. Аха се роди кабинет на малцинството, с подкрепа на ДПС, аха в „Сарая“ да започнат тридневни празненства.

„Демократична България“ са зависими победители. Стратегически си изпипват нещата, но от днес нататък ще вървят пакетно с „Има такъв народ“. Ако Слави Трифонов е добре, добре ще бъде и Христо Иванов, ако „Има такъв народ“ започне да инкасира загуби откъм обществено доверие, надолу ще върви и „Демократична България“.

За Мая Манолова и компания победата започна от изборната нощ и ще продължи до последната депутатска заплата. Защото, независимо кога ще се следващите парламентарни избори, с това скандално начало и разминавания в позициите в екипа, нещата вървят към… и ние май ще станем като Красимир Каракачанов и компания.

Победител е и президентът Румен Радев. И е в най-изгодна позиция за допълнително калкулиране. Времето работи за него. Дали със служебно правителство или опит на Трифонов да поеме тежестта на изпълнителната власт с наследството „Борисов“, което може да се окаже като минно поле, за Радев винаги е добре. Разбира се, ако един кабинет на новите играчи не се провали дотолкова, че Борисов да се върне на бял кон.

Но със сигурност държавният глава е готов със състава на служебното правителство.

24rodopi.com

SMS-и от Тодор Живков: Правете правителство а ла „Отечествен фронт“! – четете тук

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0