Отварят народния пазар в Одрин, търговците очакват десетки хиляди туристи от България

Отварят народния пазар в Одрин, търговците очакват десетки хиляди туристи от България

След 6 месеца ковид-прекъсване, днес врати отваря любимият на българите пазар „Улус“ (Ulus) в Одрин (Edirne). Очакваме бум

След 6 месеца ковид-прекъсване, днес врати отваря любимият на българите пазар „Улус“ (Ulus) в Одрин (Edirne). Очакваме бум на туристи от България и Гърция, пишат от три дни насам местните медии.

Народното тържище в Одрин се посещава от десетки хиляди нашенци в петък. В някои от месеците броят на дошлите на пазаруване от България е достигал до 200 000.

Заради поевтиняването на турската лира, туристите от България пазаруват всякакви стоки.

На фона на подобряването на епидемичната обстановка в района на Одрин в резултат на спада в разпространението на COVID-19 в последно време по решение на областния съвет за хигиена към валийството пазарът „Улус“ в петъчните дни ще работи редовно в рамките на програмата за постепенно нормализиране, пишат местните медии.

По данни на турското министерство на здравеопазването, Одрин е сред областите, където през последните седмици е регистриран най-голям спад в разпространението на коронавируса. Заболеваемостта в Одрин е 29,43 на 100 000 души.

Председателят на сдружението на търговците на пазара „Улус“ Бюлент Реисоглу посочи, че обръщат специално внимание на епидемиологичните мерки. „Подготвихме се много старателно за изпълнението на епидемичните предписания. На входа на пазара са поставени в достатъчни количества дезинфектанти, има разстояние между сергиите, задължително е носенето на маски. Правим всичко възможно, така че нашите клиенти от България да пазаруват спокойно и без рискове за здравето, за да поискат пак да дойдат. Много ни домъчня за тях. Щастливи сме, че след шест месеца първите български туристи вече започнаха да идват в нашия град“, коментира пред одрински репортери той.

Правят тестове за коронавирус на българо-турската граница, за да има туристи в Одрин

Българските граждани с ваксинационен сертификат за поставени две дози ваксина имат право да посещават свободно Турция без изискване за PCR тест.

Както вече 24rodopi.com писа, властите в Одрин съобщиха миналата седмица, че на ГКПП Капъкуле ще се правят антигенни тестове на пристигащите от България туристи по цена 110 турски лири.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0