Осигуриха средства за контролно-измервателна система за мониторинг за свлачища в Кърджали

В 26 свлачищни района в страната се изграждат контролно-измервателни системи за изпълнение на превантивни дейности чрез провеждане на инструментален м

В 26 свлачищни района в страната се изграждат контролно-измервателни системи за изпълнение на превантивни дейности чрез провеждане на инструментален мониторинг, сред тях и Кърджали. Общата му стойност е 2 500 924,00 лв., от които 2 125 785,40 лв.  – европейско финансиране и 375 138,60 лв. – национално, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по време на официалното представяне на проекта.

20 са населените места, където ще се разположат измервателните системи в 16 общини.

Бобов дол, Брегово, Варна, Габрово, Гулянци, Долни Чифлик, Златарица, Котел, Кърджали, Лом, Лясковец, Несебър, Оряхово, Плевен, Стражица, Тетевен, посочват от регионалното министерство.

Това са райони с проявени активни или периодично активни свлачищни процеси, засягащи урбанизирани територии, транспорта, обекти на социалната и техническата инфраструктура, основни пътни артерии в страната.  Общата засегната площ от тези процеси е над 9 хиляди декара.

Целта е ранно предупреждение, оповестяване и други превантивни действия, свързани с опазване живота и здравето на хората в тези райони. 

С изпълнението на проекта ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4 000 жители в тези общини.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0