Ортаци в гафа: Анадолската агенция и БНТ „въведоха“ задължителни отрицателни тестове за пристигащите от Турция

Ортаци в гафа: Анадолската агенция и БНТ „въведоха“ задължителни отрицателни тестове за пристигащите от Турция

Голям гаф сътвориха Анадолската агенция и Българската национална телевизия засягащ пътуващите между Турция и България. Турската държавн


Голям гаф сътвориха Анадолската агенция и Българската национална телевизия засягащ пътуващите между Турция и България. Турската държавна информационна агенция разпространи фалшива новина, която гласи, че България въвежда нови ограничения за пристигащите от Турция. За да бъде допуснат в България, всеки пристигащ от Турция трябвало да представи отрицателен текст за коронавирус, посочват от АА.

Българската държавна телевизия пък излъчи невярната новина 1:1, както е била предадена от АА. Водеща на турските новини по БНТ прочете дописката от бюлетина на турската агенция днес.

Става дума за новата Заповед № РД-01-680 от 27.11.2020 г. на здравния министър Костадин Ангелов за временна забрана за влизане на територията на Република България и определяне на лицата, които се поставят под карантина при влизане на територията на страната. Тя е в сила от 1 декември, но за пристигащите от Турция няма ограничения, не са задължени да си правят PCR тестове, нито пък ги грози карантина у нас.

Най-бърза и адекватна бе реакцията на турския посланик Айлин Секизкьок, която уточни в социалните мрежи, че няма ограничения за преминаващите от Турция в България.

Вместо да преведат на турски език акценти от заповедта на български министър, в БНТ заложили на готовия материал на Анадолската агенция.

Това е втори голям гаф на АА в последните месеци, след като при последното гласуване на вота на недоверие в Народното събрание, от агенцията обявиха, че правителството пада, защото вотът е бил успешен.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0