Орден „Стара планина“ за кърджалиеца Хикмет Мехмедов

Орден „Стара планина“ за кърджалиеца Хикмет Мехмедов

Професор Хикмет Мехмедов да бъде награден с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в област

Професор Хикмет Мехмедов да бъде награден с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Това ще предложи Министерски съвет на президента Румен Радев.

Хикмет Мехмедов е хореограф, режисьор и балетмайстор, един от най- уважаваните творци в съвременната история на българския балет.

Той е роден в Кърджали. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет „Арабеск“. През 1982 година завършва с отличие балетна режисура при професор Николай Боярчиков и професор Пьотр Гусев в Консерваторията в Санкт Петербург.

Понастоящем Хикмет Мехмедов работи като професор по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив.

Лауреат е на национални и международни конкурси. Удостоен е със „Златна лира“ и „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Изявите му като хореограф както в България, така и зад граница носят подчертано индивидуални авторски решения.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0