Опасно време на 20 август! Очаква се гръмотевична буря в Кърджали

Опасно време на 20 август! Очаква се гръмотевична буря в Кърджали

От Националния институт по метеорология и хидрология за 20 август е обявен жълт код за опасност от краткотрайни, временно интензив

От Националния институт по метеорология и хидрология за 20 август е обявен жълт код за опасност от краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури в областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, съобщават от регионалния пресцентър на МВР.
Очакват се и градушки. Очакваните количества на валежите 20 – 30 л/кв.м., локално до 40 – 50 л/кв.м.
Метеопрогноза на НИМХ-МОН:
През нощта студеният атмосферен фронт ще достигне източните райони от страната. На много места, главно в Югоизточна България и планинските райони ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Над останалите райони облачността ще е незначителна, намаляваща до предимно ясно. Утре облачността ще е променлива, над югозападната половина от страната намаляваща до предимно слънчево. Над североизточната и в планините облачността ще се задържи по-често значителна и на места там ще има превалявания от дъжд. Вятърът ще е от северозапад, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина – умерен, временно и силен. Максималните температури ще са между 25° и 30°.
Над масивите от Западна България облачността ще е променлива и на отделни места ще превали. Предимно облачно ще е над централните и източните райони на Стара планина и над Странджа-Сакар и там ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 11°.
Над Черноморието облачността ще е по-често значителна и на много места ще има превалявания от дъжд. Ще духа до умерен, по Северното Черноморие временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 26°-28°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Явления: ще се развива купесто-дъждовна облачност, от която на места в Източна България от сутринта, с прекъсвания, ще има валежи от краткотраен дъжд. След пладне в североизточните райони на страната, валежите ще са по-интензивни, с гръмотевични бури, има условия за градушки. Вечерта валежите постепенно ще спират.
Kоличество на валежа: 5-10 л./кв.м, в североизточните райони до 15-25 л./кв.м
Вятър: от запад-северозапад-север 5-8 м/с, в Дунавската равнина, планинските райони и по купесто-дъждовната облачност с пориви до 12-17 м/с, след пладне по Черноморието – от изток-югоизток 5-8 м/с.
Минимални температури: между 15 и 20 градуса.
Максимални температури: между 25 и 30 градуса.

Хидрологична прогноза

Източнобеломорски басейн: Днес и утре (19 и 20.08), в резултат на валежи, се очакват повишения на речните нива в горните и долни части от водосбора на р. Тунджа и старопланинските ѝ притоци, в родопските притоци на р. Марица и долното ѝ течение и водосбора на р. Арда. На 21 и 22.08 речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ прогнозира:
• Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.
Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ прогнозира:
• Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.
Вследствие на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения: в обедните и следобедните часове на 19.08 във водосбора на р. Марица (р. Чаирска, р. Крива); през нощта на 19 срещу 20.08 във водосборите на: р. Тунджа (р. Синаповска, р. Азмак, р. Боа, р. Дереорман, р. Манастирска, по основната река), р. Марица (р. Овчарица, р. Соколица, р. Главанска, р. Бакърдере, р. Колуфардере, р. Селска, р. Хасковска, р. Коджадере, р. Харманлийска, р. Каушака, р. Азмака, р. Бисерска, р. Лозенска, по основната река) – в района на градовете Димитровгад, Хасково, Харманли и Свиленград, р. Арда (р. Крумовица).
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: