Опасността от Ковид-19 остави Кирково без „Царица на лютеницата“ и…

Опасността от Ковид-19 остави Кирково без „Царица на лютеницата“ и…

Кирково няма да излъчи тазгодишната „Царица на лютеницата“, нито пък шампион по ядене на люти чушки. Петото издание на Ф

Кирково няма да излъчи тазгодишната „Царица на лютеницата“, нито пък шампион по ядене на люти чушки. Петото издание на Фестивала на чушката се отменя заради епидемията от коронавирус.
В средата на септември Кирково щеше за пети път да фокусира вниманието в страната върху най-добрите производители на чушки в региона в превърналия се в традиция фестивал.
„Любовта към родния ни край ни кара да пазим и съхраняваме традициите, с които се гордеем. Нашият празник съчетава от няколко години традиционното веселие с богата празнична програма, конкурси и кулинарни състезания и изложби, свързани с производството на чушки, което за нас е основен поминък и е една от алтернативите за повишаването на доходите на част от населението. Тази година обаче ще се съобразим с препоръките на здравните власти във връзка с недопускането на разпространението на “, посочи кметът на родопската община Шинаси Сюлейман.

Припомняме, че в миналогодишното издание майстор приготви миш-маш за 450 души.

Родопчанинът Фердун Абдурухман пък сътвори национален рекорд след като изяде 50 люти чушки за 3 минути. Най-вкусната домашна лютеница пък бе дело на Албена Димитрова.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0