Окръжният съд задържа под стража 24-годишния Мехмед, обвиняем за убийството на дядо си

Окръжният съд задържа под стража 24-годишния Мехмед, обвиняем за убийството на дядо си

Окръжен съд – Кърджали взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на М.Х., на 24 г. от с. М., общи


Окръжен съд – Кърджали взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на М.Х., на 24 г. от с. М., община К. Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 16 ноември 2020 г. в село Могиляне умишлено умъртвил Ю.Д.Д., на 75 г. – престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.
Това съобщават от пресцентъра на Окръжния съд.

Както вече 24rodopi.com писа, деянието бе извършено на 16 ноември. След възникнал спор, Мехмед Х. нанесъл няколко удара с брадва на дядо си Юсеин. Старецът бил откаран в болницата в Кърджали, където по-късно починал. Мъжът бил с ампутирани крака вследствие на тежък диабет. Внукът пък бил назначен по програма за личен асистент на дядото.

Наказанието, което законодателят предвижда в този случай, е от десет до двадесет години лишаване от свобода.

За да вземе мярката „задържане под стража“, съдът прие, че от извършените по делото процесуално-следствени действия, събраните доказателства и показанията на свидетелите може да се направи обосновано предположение, че М.Х. е автор на престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Съществува и реална опасност той да се укрие или извърши ново престъпление.

По време на заседанието съдът прие като доказателства по делото постановление на Окръжна прокуратура за наложена на обвиняемия мярка за процесуална принуда „забрана да напуска пределите на страната“, както и представените от защитата писмени доказателства – удостоверение за раждане, за сключен граждански брак, заверено копие от рецепта. Съдът прие за неоснователно искането на служебния защитник на М.Х. да бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза, която да отговори на въпроса страда ли обвиняемият от психично заболяване с мотива, че по досъдебното производство вече има назначена тройно съдебно-психиатрична и психична експертиза с въпроси, които припокриват поставения такъв по време на заседанието.

Определението на Окръжен съд – Кърджали може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0