Окончателно и без дебати: 9% ДДС за ресторантьори и хотелиери, но и за книги и бебешки храни

Окончателно и без дебати: 9% ДДС за ресторантьори и хотелиери, но и за книги и бебешки храни

По-ниски данъчни ставки за ресторантьори, кетъринг, книги, бебешки храни и пелени, прие Народното събрание на второ четене. Те ще се

По-ниски данъчни ставки за ресторантьори, кетъринг, книги, бебешки храни и пелени, прие Народното събрание на второ четене. Те ще се облагат с 9% ДДС.
Днес бе окончателното гласуване на предложените по-ниски данъчни ставки за някои сектори в страната. Промените в Закона за изменение и допълнение на ДДС бяха одобрени без дебат.
Така от 1 юли този данък ще бъде редуциран от 20% на 9% за ресторантьорските и хотелиерските услуги, с което управляващите целят да преодолеят негативните икономически последици от пандемията и извънредното положение, което остави затворени за 2 месеца обектите в този бранш. Мярката е временна и ще остане в сила до края на 2021 година.
С 9% ДДС ще се облага настаняването в хотели и други подобни обекти, като в това число влиза и отдаването под наем на места за къмпингуване и каравани. По-ниска ставка ще има за услугите в сектора на кетъринга и ресторантьорството.
Това обаче няма да се отнася за продажбата на алкохол, независимо дали става дума за силна спиртна напитка, бира или вино. 20% ДДС ще плащат и туроператорите.
От по-ниската ставка ще се възползват още издателите, които доставят книги, хартиени и електронни, а също учебници, учебни комплекти, детски книжки и др. Намалява се облагането и на храните за бебета и малки деца, пелените и подобни бебешки артикули.
Предложението бе на председателя на ДПС и народен представител от Кърджали Мустафа Карадайъ и колегите му Делян Пеевски и Йордан Цонев, с което от партията се надяват да допринесат за преодоляване на негативната демографска статистика в страната.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0