Одрин чака имената на собственици на 64 „тузарски“ коли

Одрин чака имената на собственици на 64 „тузарски“ коли

Автомобили с „Кж“ регистрация задържани в Турция   64 автомобила от луксозен клас са били задържани в Турция. Всички

Автомобили с „Кж“ регистрация задържани в Турция

 

64 автомобила от луксозен клас са били задържани в Турция. Всички возила са с кърджалийски регистрации, а турските власти най-скоро ще разполагат с имената на собствениците им. Те бяха изискани от наказателен съд в Одрин чрез поръчка от дирекция „Международно правно сътрудничество и европейски въпроси“ към Министерство на правосъдието в България.

Искането е било направено въз основа на Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателни въпроси.

Съдебната поръчка бе разгледана в Районния съд в Кърджали. Магистратите изискаха справка за регистрацията на превозните средства и техните собственици от „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР.

Става въпрос за десетки автомобили „БМВ“, „Мерцедес“, „Ауди“, „Фолксваген“, „Рено“, „Фиат“, „Хюндай“, „Тойота“ и „Опел“ с кърджалийски регистрации.

Всички документи пък бяха изпратени от съда в Кърджали до дирекция „Международно правно сътрудничество и европейски въпроси“ към правосъдното министерство, откъдето да бъдат предоставени на турските съдебни органи.

Най-вероятно се касае за опит за продажба на возилата и спестяване на данъци.

„Практиката е от години. Луксозни автомобили се продават в Турция с български регистрации. Използват се лица за превоза им към Турция. Те обаче не са собственици, а получили определена сума, за да извършат услугата“, разкриха запознати.

Промяната в регистрационния номер пък ще оскъпи данъчно автомобила заради по-високия клас.

В същото време в Турция тече дебат дали срокът за регистрация на автомобили с чужда регистрация на територията на съседката ни трябва да се увеличи.

Според властите в Турция, най-голям брой „чужди МПС“ в страната са именно с БГ табели-9736. Следва Германия (4982), Грузия (3283), Франция (1243), Холандия (1191), Обединеното кралство (1168), Иран (734), Румъния (689), Австрия (686), Италия (587) , Гърция (568), Руска федерация (563), Белгия (560), Швеция (327), други страни (9008).

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0