Одрин „падна“ срещу… лев за 5 лири!

Одрин „падна“ срещу… лев за 5 лири!

Търговци в Одрин (Edirne): Добре, че сте вие, загиваме!  Автомобили с регистрации от Кърджали, Хасково, Смолян, Пловдив, СтаТърговци в Одрин (Edirne): Добре, че сте вие, загиваме! 

Автомобили с регистрации от Кърджали, Хасково, Смолян, Пловдив, Стара Загора на границата с Турция. Посоката-Одрин, целта-магазините, причината-21 стотинки за една турска лира или почти 5 за лев. В центъра на града пък преобладава българската реч. Стотици нашенци се отдадоха на пазаруване в Одрин в последните седмици.
„Няколко жени тръгнахме от Кърджали. Купуваме дрехи за децата след началото на учебната година. В пъти по-евтино от България, подменяме целите гардероби“, коментираха за 24rodopi.com дамска група от Родопите.
„Добре, че отвориха границата. Добре, че сте вие от България, защото просто загивахме“, пък казва собственик на търговски обект в Одрин. По думите му, напливът в последните дни е огромен, а оборотите са се повишили в пъти. Цените обаче също са скочили с цел да се компенсират загубите от срива на лирата.


„Три пъти полицаи ми правиха забележка за маската защото не покриваше носа ми. Мерките срещу епидемията в Турция са много стриктни, а униформени следят навсякъде за спазването им. Трудно се издържа навсякъде с маска, но поне не се налагат глоби“, посочи един от стотиците нашенци, тръгнали на пазар в Турция.
Както вече писахме, с безплатни маски и дезинфектанти, още на границата с Турция, за всички тръгнали на шопинг в Одрин, посрещат комшиите, за които бизнесът е важен, но не правенето на пари дори от елементарни неща за лична безопасност. Билбордове на български и дори послания в социалните мрежи призовават туристите „Добре сте ни дошли, молим само да спазвате въведените правила срещу Ковид-19“.


„Вие, нашите гости от България, по време на престоя си в град Едирне, трябва да сте запознати с вътрешните правила с оглед Вашето и наше здраве, да носите предпазни маски на публични места, в градския транспорт и магазини, както и да спазвате правилото за социална дистанция от 1,5 метра“, е посланието от кмета на Едирне Реджеп Гюркан.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0