Ограниченията за пътуване през ГКПП "Маказа" остават до 12 октомври

Ограниченията за пътуване през ГКПП "Маказа" остават до 12 октомври

До 12 октомври са удължени ограниченията за преминаване от България в Гърция през ГКПП „Маказа“, става ясно от публикаци

До 12 октомври са удължени ограниченията за преминаване от България в Гърция през ГКПП „Маказа“, става ясно от публикация във Фейсбук групата ГКПП Маказа – трафик и полезна информация (Makaza/Μακάζα) .
Изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди пътуването, остава за преминаващите през сухопътните граници.
В Гърция през ГКПП „Маказа“ ще могат да влизат само гръцки граждани, постоянно пребиваващи в страната и собственици на имоти. Няма ограничения за преминаването от Гърция към България.
Правителството на Гърция удължи до 12 октомври действието на решенията, свързани с временните ограничения за преминаване на границите на страната и забраната за влизане на граждани от трети страни, пише агенция Бгнес.
По отношение на сухопътните граници, ограниченията, наложени „превантивно за защита на общественото здраве от допълнително разпространение на коронавируса COVID-19 на гръцка територия“, важат за периода от 1 до 12 октомври 2020 г.
За туристи и чуждестранни граждани, които нямат забрана, влизането е разрешено при две условия:
само през България, т.е. през граничния пункт Промахон (Кулата);
само с отрицателен молекулярен тест за COVID-19, направен до 72 часа преди пристигането.
През всички останали гранични пунктове влизането на територията на Гърция е позволено само за определени категории граждани с отрицателен PCR тест. Те ще бъдат отворени в интервала между 07:00 и 23:00 часа.
Забраната не се отнася за следните случаи:
за гръцки граждани;
за лица, които имат разрешение за престой и живеят в Гърция, поради абсолютна необходимост (професионални или медицински причини);
за транзит на болнични автомобили, които влизат от Косово през Северна Македония в Гърция за хоспитализиране на пациенти – част от дипломатическия, военен или административен състав на държавите-членки на ЕС и на ЕУЛЕКС в Косово.
Второто решение засяга забраната за влизане в Гърция на граждани на трети страни, с изключение на постоянните жители на Австралия, Грузия, Канада, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и ОАЕ.
И двата документа влизат в сила от днес и ще важат до 12 октомври 2020 г.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0