Огнен ад край Маказа, 4 самолета и 66 гръцки пожарникари спасиха „белите дробове“ на Родопите

Огнен ад край Маказа, 4 самолета и 66 гръцки пожарникари спасиха „белите дробове“ на Родопите

3 самолета, 1 хеликоптер, 21 пожарни и спасителни машини, 66 гръцки огнеборции десетки доброволци се включиха в потушаването на голям пожар край „Мака

3 самолета, 1 хеликоптер, 21 пожарни и спасителни машини, 66 гръцки огнеборции десетки доброволци се включиха в потушаването на голям пожар край „Маказа“. Огънят тръгнал от местност край селата Каридия и Пандросос в неделя.

„Огромна благодарност и много поздрави на всички сили в нашия район, които са действали незабавно. Белите дробове на Родопите бяха спасени! Дева Мария беше с нас,“ твърди цитираният от „О хронос“ Никос Цаликидис, заместник областен управител на Родопи.

Пожарът е потушен, но като предпазна мярка силите на пожарната, армията, както и доброволци остават нащрек на терен, допълва Цакиликис.

Гръцките власти обявиха, че пожарът в гористата местност на Нимфеа е овладян, посочват и от българското вътрешно министерство.

От съображения за сигурност са били евакуирани жителите на съседните села Каридиа и Пандросос. Движението по пътя към ГКПП „Нимфеа-Маказа“ не е било преустановявано. През изминалите 24 часа няма постъпили сигнали от пострадали български граждани. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Генералното консулство в Солун продължава да следи развитието на ситуацията като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на нуждаещи се български граждани на телефони: +30 2310829210 и +30 2310869510.

Снимки: О хронос

24rodopi.bg

COMMENTS

WORDPRESS: 0