Община Ардино очаква да получи 16 рушащи се сгради от военното министерство

Община Ардино очаква да получи 16 рушащи се сгради от военното министерство

Община Ардино очаква Министерството на отбраната да й предостави безвъзмездно терените и сградите на закритото поделение, което се

Община Ардино очаква Министерството на отбраната да й предостави безвъзмездно терените и сградите на закритото поделение, което се намира в центъра на града под Белите брези.
Както вече 24rodopi.com писа, сградите се рушат от десетилетия, но държавата не прехвърля собствеността на Община Ардино.
По актуализацията за публична държавна дейност казармените територии са около 70 дка площ, има 16 сгради и около 4 648 кв.м. застроена площ. За всички сгради са изготвени финансови обосновки, в съответствие с националното и европейско законодателство.
Преди три години имаше интерес от предприемач към едно от бившите военни общежития, което искаше да превърне в хотел. Заради невъзможността да се прехвърли собственост, инвестицията бе реализирана на друго място.
„Преписката е внесена в Министерството на отбраната без забележка от тяхна страна и все още се очаква отговора им. Към настоящия момент състоянието на сградите и прилежащите им терени са в много лошо състояние и представляват риск за урбанизираната част на град Ардино“, твърди инж. Изет Шабан, кмет на община Ардино.
Припомняме, че казармите в Ардино са построени през 1937-38 година. На мястото им е имало няколко къщи, които са били иззети и съборени, а собствениците били финансово компенсирани. Една от разрушените къщи била на известния по онова време в града Хапчъ Хасан. За изграждането на казармените сгради са били използвани местните жители. Камъните за основите са били докарани от кариерата в кв. „Любовна чешма“ на гръб. Тухлите пък били изпечени между сегашните квартал „Горичево“ (Кайрак махала) и СУ „В. Левски“.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0