Общината: До 10 000 лева глоба за изхвърляне на кашони от магазини в битови контейнери!

Общината: До 10 000 лева глоба за изхвърляне на кашони от магазини в битови контейнери!

През последните месеци зачестиха случаите на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци (хартия и картон) от търговските обекти, в съдовете предназначени

През последните месеци зачестиха случаите на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци (хартия и картон) от търговските обекти, в съдовете предназначени за битови отпадъци, както и на неразрешени за това места. Освен неприятната гледка за гражданите и летовниците, критичното замърсяване на огромни площи крие огромен риск за здравето на населението и околната среда.

Това посочват от Община Кърджали.

„Съгласно чл. 33, ал. 2 и ал. 4 от Закона за управление на отпадъците, ползвателите на търговските обекти, са задължени да събират разделно отпадъците от хартия и картон и да ги предават на фирми, притежаващи разрешение за този вид дейност.

Санкциите за допуснати нарушения от юридически лица по Закона за управление на отпадъците са до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата се налага в двоен размер.

Напомняме, че е забранено поставянето им в или до контейнерите предназначени за битови отпадъци. Това изключително затруднява и бави служителите на фирмата по събиране и транспортиране на битови отпадъци. Създават се неудобства и на гражданите, които в този период не могат да ползват контейнерите по предназначение“, посочват още от Общината.

24rodopi.com

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0