Образователна програма: Съдии влязоха в школо заради „Разделение на властите“

Образователна програма: Съдии влязоха в школо заради „Разделение на властите“

Окръжен съд – Кърджали стартира Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отво

Окръжен съд – Кърджали стартира Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, със съдействието на ръководството на СУ „Отец Паисий“ – Кърджали.

Образователната програма е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците; стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки; повишаване на информираността им за съдебната власт; изграждане на ценностно отношение към закона; ограничаване на негативните модели на поведение и др.

Обучението по програмата обхваща учениците от 10-и и 11-и класове и включва различни инициативи. Предвидени са редица срещи с учениците, като първата от тях се проведе на 20 април, съобщиха от пресцентъра на съда.

В актовата зала на училището, при спазване на всички противоепидемични мерки, бяха посрещнати лекторите Веселина Кашикова – председател на съда, съдиите Йорданка Янкова и Габриел Русев, и Христина Русева – служител „връзки с обществеността“.

С встъпителни думи председателят на Окръжен съд – Кърджали Веселина Кашикова откри срещата и запозна накратко учениците с програмата, нейните цели, както и с темите на предстоящите лекции.

Съдия Габриел Русев представи първата тема „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет.“ Той запозна подробно учениците с разделението на властите според Конституцията на Република България, както и с взаимоотношенията й с другите държавни органи. Лекцията премина при интерес от страна на учениците и завърши с въпросник за затвърждаване на придобитите знания.

До края на втори срок от учебната година учениците ще имат възможност да се срещнат отново с магистратите, а през месец май е предвидено и провеждането на симулиран съдебен процес, в който в предварително определени роли учениците ще „разиграят“ реален казус от съдебната зала.

На снимката: Председателят на Окръжен съд Веселина Кашикова

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0