Областният щаб: 48 са в болници, 474 на домашно лечение, 27-годишна жена е починала!

Областният щаб: 48 са в болници, 474 на домашно лечение, 27-годишна жена е починала!

38 са пациентите с COVID -19, настанени в областната болница в Кърджали. 10 са в пневмофтизиатрията, петима - в ОАИЛ. Седем души са при

38 са пациентите с COVID -19, настанени в областната болница в Кърджали. 10 са в пневмофтизиатрията, петима – в ОАИЛ. Седем души са приети в общинската болница в Момчилград, един в Крумовград, двама в Ардино. За жалост, има и един смъртен случай от днес. Починала е 27-годишна жена от Кирковско с COVID-пневмония и сериозни придружаващи заболявания.

Данните бяха оповестени на проведеното видеозаседание на Областния кризисен щаб. 860 души са поставени под карантина, 474 са на домашно лечение. Продължават проверките на  контролните органи за спазване на противоепидемичните мерки. 69 проверки с 3 акта са извършили органите на Здравната инспекция,  76 – от Агенцията по храните. По информация на МВР няма нарушения на работното време на заведенията, което бе ограничено до 24 часа. Проверени са 184 обекти, съставени са 176 предупредителни протоколи. Проверени са 60 от големите предприятия. Отклонения не са установени.

Областният управител Никола Чанев апелира здравните власти да използват антигенни тестове, които са коректни над 90%  и биха дали яснота за броя на болните в спешен порядък. В същото време той настоя и за разкриване на повече болнични легла извън МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“.  По информация на директора проф. Тодор Черкезов, в Спешно отделение непрекъснато идват болни със съмнение за COVID-19. Направени са 78 PCR теста, от които 33 са положителни. Болницата разполага с предпазни средства, дезинфектанти и лекарства. Работи се по включване на допълнителна кислородна инсталация. Пътят на заразата е вече не само персонал – болен, но и персонал – персонал.  Той изрази надежда, че много скоро личните лекари ще имат право да издават направление за PCR тест при строго определени критерии. Областният управител предложи от РЗИ ежедневно да се подават данни за свободните болнични легла, както на Националния координационен център, така и на официалния електронен адрес на Областна администрация.  Очаква се  частната болница в Кърджали също да се включи  в борбата срещу коронавируса със свободни легла и медицински персонал.

Никола Чанев обобщи, че системата е натоварена, но да се твърди, че няма места в болниците е безотговорно. „Държавата е на мястото си, местната власт отправя безпочвени критики, нужна ни е солидарност и единодействие, не бягство от задължения“, категоричен бе областният управител.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0