Няма поскъпване на водата! Даниел Делчев каза „Не“ на плана на „ВиК“!

Няма поскъпване на водата! Даниел Делчев каза „Не“ на плана на „ВиК“!

Нови цени на водата в Кърджали няма да има. Поне към този момент. Областният управител Даниел Делчев отказа да съгласува бизнес плана на водното друже

Нови цени на водата в Кърджали няма да има. Поне към този момент. Областният управител Даниел Делчев отказа да съгласува бизнес плана на водното дружество. Той стори това в качеството си на председател на „ВиК“ асоциацията и позовавайки се на чл. 198 м, ал. 2 от Закона за водите.

Според плана на дружеството, цената на доставяната услуга до 2022 година трябва да стане 2,99 лева с ДДС, а през 2026 година – 4,71 лева с ДДС.

Цената за доставяната вода с непитейни качества от следващата година трябваше да бъде 0,86 лева, а до 2026 година – 1,38 лева с ДДС.

В същото време обаче липсва информация за оценката на състоянието на всички активи.

Одобряване на поскъпването на ВиК услугите следва да стане след обществено обсъждане с гражданите и всички заинтересовани страни, като това бъде в пряка връзка с гарантирана по-добра и по-качествена услуга за населението. Заложеното в бизнес плана за развитие на дейността на „ВиК“ ООД – Кърджали за регулаторния период 2022-2026 г. повишаване на цените на ВиК услугите не гарантира подобряването им.

Поради тези причини отказвам да съгласувам бизнес плана на ВиК Кърджали и го връщам за доработка с мотивирано становище и указания“, посочва в становището си областният управител Даниел Делчев.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0